Minden a koronavírusról!

Óbecse község is meghozta a szükséges intézkedéseket

Habár ez a téma az utóbbi hetekben elárassza a sajtót, úgy tűnik, mégsem beszélnek róla eleget, hiszen az emberek egy része még mindig nem veszi komolyan a koronavírust (COVID-19).
Március 16-ig 57 fertőzött személyről tudnak Szerbiában, a fertőzöttek száma a világon meghaladja a 175 ezret, valamivel több, mint 6700-an hunytak el eddig a koronavírus következtében. Vasárnap este a koronavírus miatt rendkívüli állapotot rendelt el Aleksandar Vučić államfő, aki azt mondta, a válságstáb, mely a COVID-19 miatt jött létre, úgy döntött, hogy vészhelyzetet hirdet Szerbiában.
Március 16-tól, hétfőtől az ország területén bezártak az óvodák, az általános és középiskolák, illetve az egyetemek, de a határátkelőket is lezárják. A diákok távhallgatóként, a köztévén keresztül hallgatják majd a tananyagot. Számos más szigorítás is érvénybe lépett, mely főleg a tömegközlekedésre, a vendéglátóiparra és a sportlétesítményekre vonatkozik. A zárt helyen szervezett összejöveteleken ezentúl legfeljebb 50 személy vehet részt. Az újvidéki Európa kollégium kiköltözteti az egyetemisták, a hallgatók egészségének megőrzése érdekében. A kórházakat katonaság felügyeli, ennek értelmében, aki megszegi a karanténra vonatkozó előírásokat, akár három év börtönbüntetésre is számíthat. Ana Brnabić miniszterelnök elmondta, hogy a határokat is lezárják. Csak a külföldről visszatérő szerb állampolgárok, a tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok és a diplomaták tudnak majd átkelni a határon, ahol már a katonaság is jelen van. A kormány arra kéri a polgárokat, hogy ne tartalékolják a mindennapi árucikkeket, ne kezdjék felvásárolni a termékeket, továbbá, hogy fokozottan ügyeljenek a higiéniára, és kerüljék a tömeget.

Óbecse Község március 16-án, hétfőn közleményt adott ki, melyben ez áll:

Óbecse község Vészhelyzeti Munkacsoportja a Szerb Köztársaság kormánya által meghozott, a rendkívüli helyzet bevezetéséről szóló határozat alapján következő intézkedéseket rendelte el:
• Az iskoláskor előtti intézmények, valamint A fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok Nappali Otthonának leállása Óbecse község területén, 2020.3.16-ától, hétfőtől kezdve.
• Az összes sportlétesítmény munkájának leállása Óbecse község területén, 2020.3.16-ától, hétfőtől kezdve.
• Hétfőtől, 2020.3.16-ától, a vendéglátóipari létesítmények (éttermek, kávézók, bárok és egyéb vendéglátóhelyek) rövidített nyitva tartással fognak dolgozni 8 órától 20 óráig. A vendéglátóipari létesítményekben munkanapokon legfeljebb 50 személy tartózkodhat a zárt helyiségekben, az illetékesek ezekben a létesítményekben fokozott ellenőrzést fognak végezni.
• Az önkormányzat vezetője, a közvállalatok és intézmények, melyeknek Óbecse Község az alapítója, lehetővé kell, hogy tegyék az otthoni munkavégzést a krónikus betegeknek, a 60 éven felüli személyeknek, valamint nőknek, akiknek 12 éven aluli gyermekeik vannak.
• Létrejönnek: készenléti munkacsoport, amely minden 65 évesnél idősebb polgár számára szolgáltatást nyújt Óbecse községterületén, biztonsági munkacsoport, egészségügyi munkacsoport és kommunális szolgáltatásokra vonatkozó munkacsoport.
Dragan Tošić polgármester a közleményben arra kéri Óbecse község  polgárait, hogy fokozott figyelmet fordítsanak a higiéniai intézkedésekre, viselkedjenek felelősségteljesen, a Szerb Köztársaság kormányának és az Egészségügyi Minisztérium ajánlásainak megfelelően. Különösen kérjük a 65 év felettieket, a nyugdíjasokat, hogy tartózkodjanak otthonukban és csökkentsék az érintkezést, mindezt az Óbecse községben élő polgárok egészségének védelme érdekében.
Emellett, hétfő reggel egy készenléti munkacsoportok megalakulásáról szóló értesítést is közzétettek Óbecse község honlapján, mely szerint községünkben kapcsolattartó központ jött létre, valamint képzett készenléti munkacsoport, amely minden 65 évesnél idősebb polgár számára szolgáltatást nyújt a rendkívüli állapot ideje alatt, az alapvető élelmiszerek és gyógyszerek biztosításának érdekében, amennyiben az időseknek nincs lehetősége, hogy fiatalabb családtagok, rokonok, szomszédok vagy barátok végezzék el a beszerzést.
Az értesítésben továbbá ez áll:
A készenléti munkacsoport minden nap 8 és 20 óra között lesz szolgálatban, a segítségre szoruló polgárok a következő telefonszámon érhetik el a kapcsolattartó központot:

0800-021-100 és 064/8491-851

Kivételesen sürgős eset vagy szükséges információ esetén éjjel ezt a számot hívhatják:

064/8959-011

Az értesítés 1. pontjában említett polgárok kötelesek elkészíteni az alapvető élelmiszerek vagy gyógyszerek listáját, valamint a borítékban szereplő pénzt, és átadni azt a készenléti munkacsoport tagjainak. A készenléti munkacsoport minden tagja speciális azonosítóval rendelkezik, amely jól látható helyen van feltüntetve.
A pánikkeltés elkerülése érdekében nem árt informálódni a koronavírus tüneteiről is. A leggyakoribb tünetek között szerepel a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes esetekben jelentkezhet torokfájás, izomfájdalom, orrfolyás, orrdugulás, hasmenés vagy légszomj, viszont ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan jelentkeznek. Vannak olyan fertőzöttek, akiknél nem figyelhető meg semmilyen tünet, nem érzik magukat betegnek, viszont hordozók, akik megfertőzhetik a környezetükben lévőket. A COVID-19 főleg az idős emberekre és krónikus betegekre veszélyes, de a magas vérnyomással, szívproblémákkal, vagy cukorbetegséggel küzdők is fokozott veszélynek vannak kitéve. Ha tüneteket észlel, semmiképp se hagyja el otthonát és menjen orvoshoz, hanem telefonon értesítse az Egészségházat!
Fontos, hogy rendszeresen mossák a kezüket, fertőtlenítsék a kilincseket, telefonjaikat és egyéb eszközöket, melyeket nap, mint használnak, kerüljék a tömeget, csak akkor hagyják el otthonaikat, ha nagyon muszáj, akkor is maszkban, kerüljék az érintkezést, kézfogást, és ne tartózkodjanak egy helyiségben 65 év feletti személyekkel.
Ana Brnabić miniszterelnök hétfőn azt nyilatkozta, ha az emberek önként nem tartják be az előírásokat, akár kijárási tilalmat is elrendelhetnek Szerbiában.
D.P.