Смањење казни за паркирање ( … после најаве о повећању)

Општина Бечеј је издала обавештење о Одлуци о изменама и допунама Одлуке о паркирању у насељеном месту Бечеј које је ступило на снагу од почетка јануара ове године по који су надлежни општински инспектори овлашћени да издају прекршајне налоге у поступку инспекцијског надзора када уоче начињен прекршај, починиоцу прекршаја повећане новчане казне прекршајним налогом и то у следећим износима од 150.000 динара за правна лица, за предузетнике 75.000 динара и 25.000 динара за физичка лица.

Ове казне предвиђене су за следеће прекршаје у паркирању

1. Паркирање у пасажу, пешачком пролазу зграде или колском прилазу објеката,
2. Паркирање на тротоарима, пешачким и бициклистичким стазама,
3. Паркирање на резервисаном јавном паркиралишту,
4. Паркирање испред пешачког улаза у стамбене зграде,
5. Паркирање на дечијим игралиштима и другим местима на-мењеним за рекреацију,
6. Паркирање на зеленим површинама поред индивидуалних стамбених објеката или око колективних стамбених зграда где постоје уређена јавна паркиралишта,
7. Паркирање у парковима и на шеталиштима,
8. Паркирање на местима где се налазе шахтови, сливници и окна, на местима где је онемогућен приступ посудама за одлагање смећа (канте, контејнери), објектима ватрогасне и хитне помоћи, здравства и другим местима где је саобраћајним знаком забрањено Одсек за инспекцијски надзор

Општинско Одељење за урбанизам је поднело захтев да се ова казне ипак умање, бар онолико колико то закон дозвољава. Наиме, ово Одељење је предложило да максималан износ за казне у општини буду за непрописно паркирање за правна лица до 50.000 динара, 15.000 за предузетнике, а за физичка лица до 10.000 динара. Ово би требало да буде у скупштинској процедури ускоро.
Из општине такође поручују и да за сада неће општински инспектори ригорозно кажњавати непрописно паркирање посебно док још трају радови на реконструкцији Зелене улице и у центру и док се не обезбеди довољан број уређених паркинг места у граду али да апелују да се бар поштују места за возила за инвалиде.