ВестиДруштво

Министарство одбране: Промоција добровољног служења војног рока

Центар Министарства одбране у Новом Саду у великој сали Градског позоришта Бечеј одржао је промоцију добровољног служења војног рока и војног стручног оспособљавања за резервне официре.

Промоцији су присуствовали ученици средњих школа, као и представници локалне самоуправе на челу са заменицом председника општине Бечеј Светланом Вулетић.

Млади су могли да се упознају са обавезама и поступком увођења у војну евиденцију, са начинима пријављивања за добровољно служење војног рока и стручно оспособљавања за резервне официре, али и са могућностима заснивања радног односа у Војсци Србије у својству професионалног војника, као и могућностима школовања у војно школским установама.

„Циљ ове манифестације је да ученицима средњих школа у Бечеју презентујемо могућности школовања у војно-школским установама али пре свега обавезе увођења у војну евиденцију као и могућност заснивања радног односа у некој од јединица Војске Србије. Општина Бечеј нам је помогла у реализацији ове активности овде у Градском позоришту као и директори средњих школа који су у склопу професионалне оријентације ученика омогућили да што више младих момака и девојака присуствује данас овој нашој активности.“ – рекао је један од предавача потпуковник Драган Димоски.

„Општина Бечеј, у сарадњи са Министарством одбране, Регионални центар Нови Сад, организовала је ову промоцију добровољног служења војног рока. Поред приближавања овог позива ученицима средњих школа и могућности служења војног рока на добровољној бази Министарство одбране је овом приликом овде представило и могућност даљег школовања како у средњим школама тако и на Војној академији и за неке њихове даље професионалне оријентације. Мислим да је ово веома значајно и први пута се дешава код нас и можда нашим ученицима који живе у мањим срединама, удаљеним од војних центара није до сада то било познато које све могућности пружа ово војно образовање.“ – рекла је Светлана Вулетић, заменица председника општи-не Бечеј.

Заменица председника општине Бечеј Светлана Вулетић истакла је да је локална самоуправа дала подршку овом догађају јер је осим са националног становишта, значајан и због тога што средњошколцима пружа могућност да се упознају са радом Војском Србије и приликама које она пружа радећи на јачању капацитета државе.

Све додатне информације млади који су заинтересовани могу да добију у свим војним одсецима и у регионалним центрима Мини-старства одбране.

Предавачи су подсетили све младиће који су 2006. годиште да имају законску обавезу да се пријаве на војну евиденцију овде у Бечеју, да то могу да ураде у канцеларији која се још увек налази, још неких недељу две, на Радарској станици а затим се сели у центар, у зграду преко пута Лидла, бивши СДК. Такође имаће прилике и да се пријаве у сопственим школама где ће директори школа организовати пријаву. И током ове промоције имали су прилику да попуне упитник и да ту своју обавезу обаве на лицу места.

Предавачи су још једном нагласили да увођење у војну евиденцију не значи и служење војног рока него је то административна обавеза свих мушких грађана Србије који наврше 18 година. Служење војног рока је на добровољној бази сада и је то тренутни статус ове законске обавезе. Потпуковник Димоски је додао да у држави Србији обавезно служење војног рока није попуно укинуто него је само 2010. године стављено на привремену суспензију.

Један од видова школовања у оквиру Војске Србије које је представљено посебно бечејским средњошколцима била је могућност одслужења шестомесечног војног рока у оквиру Речне флотиле војске Србије. Један од центара овог рода војске налази се и у Новом Саду и баш због тога је веома погодан за бечејске средњошколце јер нуди могућност да се професионално школују и напредују, као и да паралелно раде и школују се на државним факултетима близу куће и места у којем живе.