Друштво

Министарство просвете: Поново одлагање државне матуре

Министарство просвете предложило је да се државна матура, која је требало да замени пријемне испите на факултетима, одложи за две године. Уместо 2024, како је планирано, план је да се она полаже тек 2026. године, а први би на тест изашли ученици који сада иду у први разред гимназија и средњих стручних школа.

Најпре је почетком године одлучено да се проба државне матуре, која је била заказана од 31. маја до 2. јун (ове године) одржи у смањеном обиму. Наиме, 31. маја требало је да буде само тест из српског језика, док су пробни испити из математике и трећег теста били отказани. Ништа од тога није одржано.

Судећи по свему очигледно је да држава није спремна за имплементацију овог пројекта, мада на њему ради и одлаже га више година. Проблем је и даље и у договору са факултетима и вишим школама јер добар део њих и даље сматра да је потребно да без обзира на полагање државне матуре они задрже право да селектују при упису на својим пријемним испитима и према својим тестовима. Будући студенти би на тај начин практично радили два пријемна. Високошколске установе сматрају да је пре свега потребно пронаћи начин да се обезбеди регуларност матуре у средњим школама као и јединствен однос свих факултета да се матура признаје као таква.

Поред тога и софтвер који би требало да подржи све послове везане за спровођење државне матуре и упис на високошколске установе још је у фази развоја, а збирке задатака које ученицима треба да помогну да се припреме за државну матуру су још увек у припреми. За израду збирки, још нису обезбеђена ни финансијска средства која је требало да ове године добије Центар за испите при Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Подсетимо да је претходни министар просвете Бранко Ружић више пута рекао да се државна матура неће уводити док систем не буде комплетно спреман за ову новину и да се неће ићи на штету ученика.

„Најважније је да државна матура буде спремна и да свима буде све кристално јасно и прецизирано. Неће се увести наметањем и не сме да буде науштрб оних којима је намењена, а то су средњошколци“, једна је од ранијих изјава Ружића.