Економија

Бачко Петрово Село: До сада усељена 61 кућа у селу

У Палати Србија су почетком прошле недеље потписани уговори о додели средстава за куповину празних сеоских кућа младим породицама. Министар за бригу о селу Милан Кркобабић је том приликом потписао 109 уговора и најавио да ће се већ од ове недеље пред комисијом наћи око 151 захтев.

Овога путе средства су добили 155 људи и 96 деце широм Србије. Сеоске куће добило 46 парова, 18 самохраних родитеља и 45 појединаца, углавном пољопривредника и пољопривредница.

Од како су 2021. године почели јавни конкурси за доделу средстава младима за куповину кућа са окућницом, издвојило се Бачко Петрово Село, где је са досадашњом доделом усељена 61 кућа.

„Радује нас што се после толико година окренуо смер село – град и ми као локална самоуправа чинимо све што је до нас да им олакшамо и побољшамо живот у малим срединама. Овим програмом оживљавају читава села“, изјавио је Драган Ковачев, члан општинског већа Бечеја.

Овим програмом предвиђена је додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и појединцу до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

Председник комисије за оцену и контролу реализације пројекта је ректор Београдског универзитета проф.др Владан Ђокић,а заменик председ-ника комисије агроекономиста Милан Простран.

За ове намене у буџету Републике Србије ове, 2023. године, предвиђено је укупно 500 милиона динара, а по једној кући дозвољен је износ до 1,2 милиона динара.

Интересовање је огромно, пријаве свакодневно стижу, средства се додељују по редоследу пристиглих пријава до утрошка средстава опредељених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2023. године.