Култура

„Бечеј ноћу 2023“ – post festum

Овогодишње издање фестивала „Бечеј ноћу“ донело је много различитих музичких жанрова, новину у виду дводневног фестивала на тргу, на великој бини, прилично велику посећеност на скоро свим концертима, добар провод за све генерације и добру атмосферу. Улице су биле препуне људи, штандови са храном, пивом су радили два дана и током дана и увече.

Судећи по реакцији публике свако је успео да у току та два дана себи пронађе неко место на тргу за дружење и за провод са пријатељима и породицом али и музички кутак по сопственом укусу.

Већ првог дана центар је био препун клинаца, пред наступ дечијег хора Музичке школе „Петар Коњовић“ било је много деце и на сцени и у публици. Увертиру за све то направили су већ током касног поподнева и штулаши, кловнови, мажореткиње. Клинци, они на сцени су отворили у концертни део фестивала сплетом песама на четири језика и „званично“ отворили фестивал специјалном изведбом песме „Бечеј ноћу“..

Aна Ђурић – Констракта је са својим матичним бендом Земља грува само наставила већ добро загрејану атмосферу на сцени коју су оставили бечејски клинци. Иако је то бенд који је за већи део публике алтернативнији судећи по свему након прошлогодишњег наступа Констракте на Еуросонгу стекли су добар број фанова и међу Бечејцима. Веома комуникативна са публиком Констракта је успела, да успостави добар контакт посебно са млађом публиком. У првим редовима били су најзагриженији фанови, Констракта је делила поклоне нашим младим суграђанима и коначно са некима од њих као и са делом дечијег хора на крају отпевала очекивани велики хит „In corpore sano“.

„Одлично се осећам након наступа. Видим да је било много деце и младих и одушевљена сам тиме. Ја сам имала малу бојазан како ће то што ми радимо да буде примљено и како ће да прође али некако смо успели да успоставимо контакт и да се разумемо. Слабо сам, на жалост, успела да видим од вашег града, осим овог вашег Трга Ослобођење и ове Градске куће која је јако лепа и било би лепо да буде средстава да се она заиста очува и реновира“ – рекла је Ана Ђурић – Констракта. Очигледно је оштро око архитекте направило добру брзинску процену стања и зграде и трга.

На крају прве вечери наступио је Марко Луис, који је до сада вероватно био мање познат бечејској публици. Изузетно квалитетни музичари на сцени са којима је наступио, укључујући и њега самог, донели су Бечејцима један специфичан звук који је комбинација много жанрова музике од џеза до поп музике и етно елемената.

“Први пут смо у Бечеју али кад смо дошли овамо као да нисмо први пут. Дошли су људи из Новог Сада,  из Београда, моји фанови, фанови Констракте ту су и Нено Белан, Марија Шерифовић … До сада нисам чуо за овај фестивал али ето сад сам сазнао да он има већ дужу традицију и драго ми је да је тако. Желим да одслушам Констрактин концерт јер морам да признам да данас имам трему пре свега што овде данас први пут свирамо и нове песме са новог албума, док сам био у хотелу вежбао сам као штребер да би на бини био најјачи.“ – рекао је пред наступ Марко Луис.

Другог дана фестивала програм је отворила Мађарска група Pannonia Allstars Ska Orchestra која је добро размрдала публику и на-правила добру увертиру,  онако како само ска звук то може да уради, за наступ Нена Белана са његовим Фјуменсима.

Нено Белан свакако није непознаница за Бечејце. Његове песме од Ђавола па наовамо покривају све од 80-тих до данас. Осим старих хитова Нено Белан и екипа су обрадовали Бечејце и одличним обрадама рокенрол стандарда. Одличан наступ, сјајни музичари и прави генерацијски спој.

„Лепо је опет доћ у Бечеј. Веома сам задовољан колико млађе генерације препознају наше пјесме. Године иду, генерације се мењају али неке пјесме остају, не умиру. Ја сам већ скоро 40 година на сцени и то су неке пјесме које су такође старе већ 40 година, неке, не све … свирали смо наравно и неке новије али људи сви то знају и пјевају, забављају се и уживају а кад видим да они уживају онда и ја уживам на сцени.“ – рекао је Нено Белан након наступа.

На крају као звезда вечери наступила је и Марија Шерифовић која је отпевала своје хитове али и неке музичке стандарде које публика воли да чује у њеној интерпретацији. Уз звуке њених песама и чувену Молитву са којом је и завршила наступ започео је и велики ватромет који је затворио овогодишњи фестивал „Бечеј ноћу“.

Колико је тачно на концертима било људи током ове манифестације на друштвеним мрежама и према званичним проценама ломе се копља, организатори кажу негде око 25.000 људи у та два дана је посетило фестивал. Иако, има различитих процена али у сваком случају већина од оних који су желели да се забаве на самом фестивалу су имали прилике да то и ураде.

Организатори су према речима председника општине Бечеј веома задовољни како је протекао фестивал.

„Овогодишње шесто по реду издање Бечеј ноћу има за нас и посебан емотиван моменат с обзиром да је претходни председник општине Драган Тошић имао ту идеју да се започне једна оваква манифестација у Бечеју. На жалост он је преминуо у марту ове године и овогодишњи „Бечеј ноћу“ смо посветили њему јер је уложио огроман труд и ентузијазам да се започне оваква манифестација која је свакако једна од најзначајнијих за нашу општину у културном, туристичком и привредном смислу јер сваке године значајан број посетилаца дође и посети током два дана нашу општину. Ја ову прилику желим да искористим и да се захвалим свим привредним субјектима који су препознали значај организације ове манифестације и издвојили финансијска средства или на неки други начин помогли у организацији у реализацији ове манифестације и на тај начин показали друштвену одговорност у локалној заједници. Након реконструкције трга 2016. године што је био један озбиљан капиталан пројекат ми смо заправо направили један добар основ, један простор који је постао адекватан за реализацију овакве манифестације и драго ми је и верујем да ће и гости и Бечејци уживати у њој.“  – рекао је у свом обраћању новинарима током манифестације председник општине др Вук Радојевић.

Др Вук Радојевић је такође захвалио у име организатора и привредним компанијама и спонзорима ове манифестације, пре свега генералном спонзору KWS Srbija компнанији који сваке године подржава организацију фестивала али и ПИК Бечеј који је део концерна МК Групе.

„KWS Srbija већ традиционално учествују као генерални спонзор ове манифестације. Ми као друштвено одговорна компанија подржавамо све иницијативе локалне управе. Веома смо задовољни организацијом али и расположењем и бројем људи на фестивалу. Ми из KWS Srbija и иначе подржавамо све иницијативе локане самоуправе. Овде смо у Бечеју од 2016. године, једина смо страна компаније која овде има комплетирано све, и производњу и дораду и продају семена. Извозимо у 29 земаља широм Европе. Сваки пут када нас позову ми ћемо радо учествовати у иницијативама локалне управе.“ – рекла је Марија Пејић, национални менаџер продаје KWS Srbija.

Милош Мијовић, руководилац дивизије МК Фарминг и генерални директор ПИК-а Бечеј је такође веома задовољан сарадњом са локалном управом у реализацији ове манифестације: „Срећан сам што испред МК Фарминг дивизије са нашим брендовима ПИК Бечеј и Флора имамо могућност да подржимо манифестацију Бечеј ноћу баш у овој години јубилеја када наша МК Група слави 40 година успешног пословања. Најављујемо овом приликом и нови инвестициони циклус у аграр у износу од 350 милиона еура који ћемо пласирати и кроз нове технологије и нове производе. Нове инвестиције усмеравамо у системе наводњавања куповину савремене технолошке опреме, роботе и вештачку интелигенцију. Све ово омогућиће нам да имамо још боље приносе на преко 30.000 хектара земље коју обрађујемо. Радује ме што поред будућих инвестиција имамо и могућност да подржимо овакву манифестацију која се одржава у Бечеју. Као што видите атмосфера је сјајна, сви присутни уживају у програму и у проводу за памћење. На овај начин ми настављамо да пружамо подршку локалној заједници. Бечеј је за нас град у којем радимо, којег волимо у којем живе наше колеге и увек ћемо бити ту да пружимо подршку Бечеју и његовим грађанима.“