Култура

МКУД „Петефи Шандор“: Такмичење у рецитовању за Дан толеранције

Мађарско културно друштво „Петефи Шандор“ по 15. пут организује и обележава Дан толеранције 11. новембар традиционалним такмичењем деце у рецитовању на нематерњем језику. На овогодишњем такмичењу је учествовало укупно 88 ученика из целе општине.

У духу Дана толеранције и ове године је циљ овог такмичења био да се на најнепосреднији начин афирмише култура и специфичности националних заједница, да се афирмише идеја о језику друштвене средине и да се деца упознају са културним наслеђем националних заједница које живе заједно на овим просторима. Циљ је био и да се Бечеј промовише као идеална мултикултурна средина у којој се и на овакав начин већ 15 година показује како је могуће живети у хармоничној заједници.

За обе категорије био је одређен и жири па су тако децу која су рецитовала на српском језику (а матерњи језик им је мађарски) оцењивали Елизабета Шијачић, сарадница из Народне библиотеке у Бечеју, Изабела Шормаз, председница Друштва пријатеља деце, и Татјана Митић, директорица ПУ „Лабуд Пејовић“, док су наступе деце која су рецитовала на мађарском језику (а матерњи језик и језик на којем слушају наставу је српски) је оцењивао такође трочлани жири у саставу Изабела Канчар, новинарка листа Мађар со, Едвин Ференц, сарадник МКУД „Петефи Шандор“ и Анабела Јанковић, учитељица.

Најбољи су награђени ваучерима из Књижаре „Папирус“. Овај пројекат подржан од стране и Покрајинског секретаријата за образовање.

Првонаграђени ученици по узрасним категоријама на мађарском језику били су: Кира Фекете, најмлађа категорија, Лана Глишин узраста трећи и четврти разред и у категорији виших разреда Огњен Вуксановић. Рецитатори на српском језику који су освојили прва места у наведеним категоријама били су Ноеми Албахари, Амадеа Ловаш и Ана Фекете.