Друштво

Млади еколози Бечеја: акција „Straw Wars: Reci NE plastičnoj slamčici!“

Пројекат „Straw Wars: Reci NE plastičnoj slamčici!“ реализују Млади еколози Бечеја као неформална група младих окупљена у оквиру програма „Шта нам тешко“ који финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије, уз подршку Младих истраживача Србије, Покрета горана Војводине, Tim42, CeGraD-а и Empower-a.

Циљ акције је да смањити употребу пластичних сламчица на територији општине Бечеј, то још један од предмета једнократне пластике, поред пластичних кеса, који се свакодневно користи, загађује животну средину, а вишекратна решења нису позната или лако доступна суграђанима.

Пластичне сламчице најчешће се користе у кафићима, контактирали су у угоститељске објекте у Бечеју да се прикључе акцији и да и сами учествују у смањењу пластичног отпада на територији Бечеја. Угоститељи који се прикључе акцији добиће на поклон челичне вишекратне сламчице које могу користити у својим објектима, а поред тога ће добити титулу „Eco friendly“ објекта.

Између 24. и 28. новембра Млади еколози организоваће акцију у оквиру које ће својим  суграђанима поделити едукативне флајере и упознати их са проблемом једнократне пластике, лошим утицајем по здравље људи и животне средине, а суграђанима који кажу „НЕ“ пластичној сламчици у кафићу поклониће алтернативно решење – челичну сламчицу. Оне су најбоља замена, лако се перу и дуго трају.

Пластична сламчица користи се у просеку мање од 20 минута, да би се након тога распадала и по 500 година. Океани данас представљају депоније за преко милион тона пластике годишње, а ако се настави овим темпом предвиђа се да ће до 2050. године у океанима и морима широм света бити више пластике него рибе.

Циљ им је и да посебну пажњу желимо да скренемо на микропластику (честице пластике мање од 5 мм) које се данас налазе у води за пиће и храни (посебно у риби и морским плодовима).

Истраживања показују да просечна особа може да унесе у себе приближно 5 грама пластике сваке недеље, што је једнако количини пластике у кредитној картици, а годишње то износи око 250 грама!

На  ФБ страници „Млади еколози Бечеја“ можете пронаћи и кратке спотове које су припремили за ову акцију, а у наредним данима ће их бити још.