Култура

Музичка школа „Петар Коњовић“: Почело је Девето међународно музичко такмичење “Фантаст 2022“

Данас, 16. маја почело је Девето међународно музичко такмичење “Фантаст 2022“ које се одржава  од 16. до 22. маја 2022. године у хотелу “Златна обала“ у Бечеју. 

Након две године Музичка школа “Петар Коњовић” поново организује ово престижно музичко такмичење. Иако још увек носи назив “Фантаст” од ове године организатори су били принуђени да изместе такмичење на другу локацију јер дворац више није у функцији и тренутно је читаво имање у процесу реституције. 

Од самог почетка ово такмичење има вишеструку сврху у оквиру музичког образовања деце: размену педагошких искустава код ученика млађег узраста и васпитање будућих извођача, откривање изузетно надарених ученика и њихово праћење кроз концертну активност, афирмација педагога са изузетним резултатима. Међународно такмичење „Фантаст“ је дакле, намењено како деци тако и музичким педагозима који са њима раде.

У разговору са организаторима и руководством Музичке школе „Петар Коњовић“ добили смо и информацију да су и ове године веома задовољни одзивом и да ова двогодишња пауза, на срећу, није резултирала и опадањем интересовања за ово такмичење. 

Пријављено је укупно 287 учесника у 6 дисциплина по инструментима. Као и претходних година највише има пријављених у дисциплини клавира, ту су још и виолина, гитара, хармоника и тамбура а од ове године отворена је и  нова за кларинет. Овај инструмент је у редовном програму Музичке школе већ две године. И ове године заступљен је велики број земаља из којих долазе деца да покажу своје умеће, а највећи број их је из Србије и из дугих земаља региона (све бивше СФРЈ државе и из Мађарске). 

Према речима директорице ове образовне установе, Тамаре Крајтмар, има доста пријављених такмичара који су и раније већ учествовали на овом такмичењу али и има и нових који ће ове године први пут наступити. Из наше, бечејске,  музичке школе учествоваће 64 ученика. 

Као и претходних година свака дисциплина има посебан жири и у сваком од њих има бар један члан који је из иностранства.  

За сваку дисциплину и категорију програм се изводи по слободном избору а дисциплине смо већ побројали.У свакој од наведених дисциплина такмичења се одржавају у седам категорија. 

  • Беби категорија: такмичари рођени 2013. године и млађи – трајање програма до 4 минута
  • Прва категорија: такмичари рођени 2012. године – трајање програма до 5 минута
  • Друга категорија: такмичари рођени 2011. године – трајање програма до 6 минута
  • Трећа категорија: такмичари рођени 2010. године – трајање програма до 7 минута
  • Четврта категорија: такмичари рођени 2009. године – трајање програма до 8 минута
  • Пета категорија: такмичари рођени 2008. године – трајање програма до 9 минута
  • Шеста категорија: такмичари рођени 2007. године – трајање програма до 10 минута

Поред тога организатор такмичења ће доделити специјалне награде: најмлађем учеснику такмичења, најуспешнијем наставнику на такмичењу, по процени жирија, школи са највећим бројем учесника на такмичењу и добитнику лауреата.