Култура

Средства за санацију крова Градског позоришта

Општина Бечеј је на овогодишњем конкурсу „Градови у фокусу“ за пројекат „Да не прокишњава култура“ добила за део пројекта који се односи на санацију крова 14 милиона динара. Према пројекту партиципација локалне самоуправе у овом пројекту требало би да буде 1.9 милиона динара. 

Пројекат санација крова је већ одавно најављиван ка један од приоритета јер је кровна конструкција зграде у веома лошем стању и када су веће кише воде буде и на сцени, што опет нарушава и саму безбедност зграде и конструкције. Ови радови на кровној конструкцији су предуслов и да се настави са санацијом целе зграде укључујући и фасаду. Зграда Градског позоришта је једна од најстаријих у граду (скоро 200 година) и доживела је неколико реконструкција простора од којих је она највећа била чак негде 70-тих година. Након тога рађене су само поправке и санације дела простора и инфраструктуре. Реконструкција крова је прва фаза јер тек након тога могуће је наставити санацију зграде даље. У следећим фазама требало би да се уради и озбиљнија хидроизолација целог приземља зграде јер су зидови влажни због подземних вода. Тек на крају када се све то уреди требало би да дође на ред и фасада па и додатно унутрашње уређење, осавремењавање простора, опреме и слично.

 За ових предвиђених око 16 милиона динара требало би да се ураде лимарски радови (демонтажа старих и постављање нових олука, опшива и др.) тесарски радови (замена дотрајалих греда, летвисање, подашчавање кровне и таванске конструкције), скидање у замена црепа, реконструција димњака, демонтажа и монтажа громобрана и др.

Из Градског позоришта се надају да ће моћи већ ове године да се крене са предвиђеним радовима, тачније већ током летњих месеци и да буду завршени пре почетка јесење сезоне али то сада зависи пре свега од тога којим темпом ће Министарство пребацивати средства и од процедуре са јавним набавкама.