Култура

Музичка школа „Петар Коњовић“: Новогодишњи концерт и представљање монографије школе

У среду 19. децембра одржан је у Градском позоришту свечани концерта наставника музичке школе „Петар Коњовић“ који је овог пута осим новогодишњих празника имао још један повод. Након скоро пет година припреме Музичка школа „Петар Коњовић“ објавила је монографију посвећену овој образовној установи и то поводом 75 година од оснивања школе. Уредник ово монографије је Дејан Томић, публициста.

Тим поводом је поред свечаног новогодишњег концерта наставника школе, овога пута са гостима, одржана и трибина на којој је представљена монографија. Програм трибине и разговор водили су Тамара Крајтмар, директорка школе и новинар и публициста Дејан Томић, некадашњи уредник музичког програма на РТВ-у, који је био и уредник ове публикације. Директорка школе је представила садржај ове двојезичне богате монографије која има негде око 250 страна и садржи велики број фотографија и илустрација које су настале током претходних деценија од када школа постоји и ради. Оно што је специфично за ову књигу је да она осим саме приче о раду музичке школа има и шири друштвени значај јер сведочи о деценијама културног живота града у рас-пону много дужем од 75 године. Део књиге је и сажет историјат музичке културе у општини Бечеј од оснивања Првог српског певачког друштва пре више од 150 година, тачније  1870. године.

Када је питању историјат саме Музичке школа, како каже Тамара Крајтмар књига је свеобухватна јер се у њој налазе и сва имена свршених ученика школе, њих 1816. Књига доноси и занимљиве приче и биографије знаменитих ученика школе који су даље наставили да се баве музиком, биографије наставника, директора школе и других.  Дејан Томић је и током истраживања грађе за ову монографију био, према речима Тамаре Крајтмар, незамењив сарадник јер многе податке о школи и осталим темама које садржи ова књига он успео да пронађе прекопавајући грађу Матице српске и других архивских институција у Војводини.

„Наши подаци везани за музички живот Бечеја су записани у овој књизи почевши од друге половине 19. века. Књига је богато илустрована, има чак око 190 фотографија из разних периода рада школе. Желим да се овим путем захвалим свима онима који су нам помогли да се ова књига објави, пре свега донаторима као што су Општина Бечеј, Покрајински секретаријат за образовање. Дугујемо захвалност и нашој суграђанки Тањи Бањанин која донирала своју новчану награду коју је освојила на једном музичком такмичењу за потребе издавања ове књиге.“ – рекла је Тамара Крајтмар.

Тамара се захвалила и својим сарадницима у школи који су били део тима који је радио на реализацији овог подухвата.  У концертном делу програма учествовали су Тот Ђула, проф. др Агота Виткаи – Кучера, Јухош Мелинда, Ермин Ашчерић и други солисти, као и Гудачки оркестар школе али и садашњи и бивши ученици школе.

Након концерта књигу су посетиоци могли да купе по промоМузтивној цени од 1000 динара и по тој цени ће моћи да је нађу првих неколико дана после концерта у самој школи а касније и у књижарама у Бечеју али ће цена књиге бити нешто већа.