Политика

Општина Бечеј: Годишњи интервју са председником општине др Вуком Радојевићем

Традиционално, као и увек до сада, доносимо вам ексклузивни интервју са председником општине др Вуком Радојевићем о томе како је протекла ова година када је рад локалне самоуправе у питању и каква нас очекује следећа 2024. година.

Како процењујете рад локалне самоуправе у претходних годину дана?

Нажалост, 29. марта напустио нас је претходни председник општине Бечеј, Драган Тошић, мој велики пријатељ и сарадник, који је изгубио битку са тешком болешћу. Крајем априла Скупштина општине Бечеј именовала ме је на ту функцију и тада сам одмах са мојим сарадницима дефинисао динамику рада и у веома кратком року припремили смо нове пројекте, аплицирали за средства код виших нивоа власти и реализовали инвестиције које су биле у складу са потребама наших суграђана. Као што знате, у првом ребалансу буџета који је донет крајем маја локални буџет је повећан за око  141 милион динара, што је негде око 8 одсто. Определили смо 90 милиона динара за санацију улица на територији свих месних заједница, јер нам је намера била да равноправно улажемо у све делове општине Бечеј и на тај начин смо јасно ставили до знања да су нам сви грађани поједнако важни и битни, као и њихове потребе.

Крајем године смо од ЈП “Путеви Србије” купили гребани асфалт, обезбедили неопходну механизацију и насули десетак улица у Бечеју и Бачком Петровом Селу, које никада нису биле асфалтиране. Моји сарадници и ја свакодневно обилазимо терен, разговарамо са грађанима, желимо да их чујемо, желимо да чујемо који су њихови приоритети и проблеми, како бисмо побољшали услове живота. Ово је добра основа за наредни корак који нас очекује идуће године, а то је асфалтирање неасфалтираних улица по моделу јавно-приватног партнерства. У току је израда пројектно-техничке документације и елабората који треба да покаже економску оправданост тог поступка.

Потписали смо уговоре у вредности од преко 200 милиона динара за унапређење школских објеката и то за санацију фасаде Гимназије Бечеј, кров и хидрантску мрежу Економско-трговинске школе, кров у ОШ “Светозар Марковић” у Бачком Градишту, школе ОШ “Шаму Михаљ” у Бечеју, реконструкција ШОСО “Братство” објекат у улици Ђуре Јакшића и то је капиталан пројекат вредан око 160 милиона динара, који подразумева комплетну реконструкцију тог објекта.

Поред тога, определили смо око 15 милиона динара за реконст-рукцију и изградњу три дечија игралишта у Бечеју у Доситејевој улици, у Пицодеру код канала ДТД и у дворишту ШОСО “Братство” које је прилагођено потребама деце са сметњама у развоју.

Када је реч о пољопривреди, у сарадњи са Јавним водопривредним предузећем „Воде Војводине“ определили смо 8 милиона динара за уређење каналске мреже, заједнички са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство издвојили смо готово 15 милиона динара за уређење атарских путева.

Дуплирали смо средства за суфинансирање програма енергетске санације породичних кућа и станова, тако је у овој години за те намене опредељено 20 милиона динара. Поучени претходним конкурсом, увидели смо да постоји велика потреба наших суграђана за овим мерама, због чега смо повећали средства како би што већи број домаћинстава био обухваћен овим програмом и унапредио услове становања.

Ове године избушили смо два бунара у кругу Фабрике за произ-водњу и дистрибуцију пијаће воде у Бечеју. Радове у вредности од око 27 милиона динара у потпуности је финансирао Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, а ова инвестиција допринеће повећању капацитета Фабрике воде што ће за резултат имати боље и квалитетније водоснабдевање на територији општине Бечеј, као и могућност за прикључење нових корисника из области привреде. О томе колико нам је важно поуздано водоснабдевање можда најбоље говори податак да је од 2014. године до данас у просеку бушен по један бунар годишње. У том периоду у ЈП „Водоканал“, за бушење нових бунара и изградњу канализационе мреже, уложено је око 300 милиона динара из виших нивоа власти, с тим да смо ми као локална самоуправа у појединим пројектима учествовали са средствима у висини од 20 до 30 одсто. Потписали смо још један уговор са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство којим се обезбеђује изградња магистралних водова водоводне мреже у Бачком Петровом Селу у укупном износу од око 90 милиона динара.

Активно смо радили на решавању проблема геотермалних бушотина, због којих ове године није било купалишне сезоне на отвореним базенима у Бечеју. Захваљујем се компанији НИС и Покрајинској влади што су показали разумевање и што смо заједничким снагама радили на превазилажењу ове ситуације. Захваљујући Покрајинској влади и председнику Мировићу обезбеђена су средства од близу 17 милиона динара за извођење припремних радова као и враћање у првобитно стање након завршетка овог посла. Такође, захвалио бих се и свим грађанима на разумевању и стрпљењу јер су схватили озбиљност ове ситуације. Након ових активности проблем безбедност биће решен једном за свагда.

Иако сам на функцији председника општине Бечеј нешто мало више од шест месеци, моји сарадници и ја смо дали све од себе како бисмо за ово кратко време урадили што више пројеката и многе можда мање нисам ни споменуо, али верујем да грађани препознају резултате које смо остварили и наставићемо у истом ритму и наредне године.

Да ли сте задовољни остварењем буџета, инвестицијама, шта је оно што би посебно издвојили за ову годину?

Сматрам да увек може боље, али дали смо свој максимум како бисмо унапредили услове за живот на територији општине Бечеј кроз реализацију различитих пројеката и верујем да смо извукли најбоље што смо могли, јер као што знате нисам учествовао у конципирању и креирању буџета за ову годину, самим тим ни у одлучивању, као ни у његовој реализацији у првих скоро пола године.

Желећи да направимо искорак у односу на досадашњу праксу, донели смо одлуку да од септембра ове године буде бесплатан вртић за сву децу на територији општине Бечеј која похађају Предшколску установу „Лабуд Пејовић“. То је историјска мера која до сада није постојала. Циљ нам је био да породицама пружимо помоћ и подршку, тако што ћемо их ослободити трошкова боравка деце у вртићу и верујем да ће се ова пракса примењивати и убудуће, јер када једном подигнете лествицу високо тешко да ће је неко спустити. У фокусу нашег деловања су управо породице као најважнији стуб друштва и омогућавање квалитетнијег живота за све становнике подједнако. Зато и наредне године настављамо у том правцу тако што смо донели одлуку да од идуће школске године уџбеници за ђаке прваке на територији општине Бечеј буду бесплатни. Уверен сам да је ово први корак и да ћемо са таквом праксом наставити и у годинама које су пред нама, али и да ћемо проширити ову меру. Верујем да ћемо имати прилику да обезбедимо додатна средства за, примера ради, ученике од првог до четвртог основне школе, а онда потом да видимо да ли је то могуће и за ученике од петог до осмог.

Такође, по први пут од септембра идуће године омогућићемо бес-платан превоз за све средњошколце. До сада је превоз био субвенционисан у једном делу, али сматрали смо да ћемо на овај начин, поред тога што ћемо помоћи родитељима и породицама у очувању кућног буџета и смањити им трошкове школовања деце, уједно и подржати наше средње школе у очувању броја одељења, самим тим и у броју запослених просветних радника. Желимо да мотивишемо нашу децу да уписују школе на територији општине Бечеј, уколико постоји понуда смерова које желе да похађају. Уколико то није случај, већ примера ради неко дете жели да упише средњу медицинску школу у Сенти, желимо да и њему помогнемо и омогућимо му бесплатан превоз јер је и то наше дете.

Поред тога, од идуће године једнократна новчана накнада за прворођено дете биће дуплирана, па ће тако мајке добијати 40.000 динара. Поносан сам на нове мере које смо увели и које ћемо увести за 2024. годину. По први пут уводимо конкурс за сунфинасирање пренаталних тестова код оних трудница код којих постоји медицинска индикација за тај поступак, јер желимо да помогнемо будућим мајкама којима је то неопходно, знајући да су такви тестови скупи.

Каква је ваша процена стања у бечејској привреди након ове године?

Када говоримо о привреди, морам да кажем да је Општина Бечеј, још када сам први пут био председник општине 2012. године, учинилазначајне кораке у погледу унапређења и опремања индустријске зоне где је уложено пола милијарде динара. То су препознали и привредници, а ми смо као неко ко жели да привуче што већи број инвестиција, били на располагању свима који су желели да покрену посао у нашој општини. То је резултирало и конкретним подацима, а то је да је незапосленост у општини Бечеј у односу на 2012. годину два и по пута мања. Поред тога, у последње четири године имамо око 22 одсто мање корисника новчане социјалне помоћи, што значи су радно способни пронашли посао и тиме обезбедили себи егзистенцију. Нова радна места, лични дохотци за наше суграђане, као и пуњење локалног буџета од стране привредних субјеката који послују на територији општине Бечеј кроз плаћање пореза, јесу примат за стабилну и развијену економију и уједно могућност за нове инвестиције. Интересантан је податак да су у Бечеју за кратко време изграђене три нове зграде, а у плану су још две. То нам јасно говори да са једне стране постоји потражнња, али исто тако постоји куповна моћ грађана и мислим да је то, осим због општег економског напретка Србије, уједно резултат и наших напора у претходном периоду који се односе на стварање бољих услова за живот, подизање стандарда живота и самим тим бољег економског статуса наших грађана.

Какви су планови за следећу годину, ваша процена реализације буџета, нове инвестиције које се очекују?

Буџет за наредну годину пројектован је у висини од око две милијарде динара, а учешће инвестиција износи око 515 милиона динара, што је 26 одсто одсто од укупног буџета. Тај удео је драстично повећан у односу на 2023. годину и зато буџет општине Бечеј за наредну годину можемо окарактерисати као развојни, на чему инсистирамо откако смо преузели одговорност у вршењу власти.

Удео инвестиција односи се на значајан број преузетих обавеза из друге половине 2023. године., али исто тако и на планиране инвестиције у 2024. Када говоримо о пројектима које су подржали виши нивои власти, морам да кажем да они нису реализовани у току ове године из објективних разлога, спровођења процедура, временских прилика, грађевинске сезоне, они су пренети у наредну годину. Приликом конципирања буџета водили смо се приоритетима и потребама које су делегирали грађани општине Бечеј по свим месним заједницама у оквиру акције „Буџет по мери грађана – и ти се питаш“ и сматрам да је велики део онога што су они предложили уврштено у буџет за 2024.

Осим нових мера које сам већ споменуо, издвојили смо средства и за санацију јавне расвете у улици Вељка Влаховића, са Покрајинском владом потписали смо уговор вредан око 17,5 милиона динара који се односи на уклањање дивље депоније код Радичевића, намера нам је да уклонимо дивљу депонију код циглане и на Србобранском путу у Бачком Градишту, ту су и радови на двонаменском систему Пер-лек за наводњавање и одводњавање а ова инвестиција вредна је преко 250 милиона динара и од огромног је значаја за мештане Бачког Петровог Села јер ћемо омогућити наводњавање на хиљаде хектара у том делу наше општине. Нисмо заборавили ни реконструкцију и изградњу дечијих игралишта и терена, на простору испред прве месне заједнице биће изграђено ново дечије игралиште. Желимо да свој деци на територији општине Бечеј омогућимо стандардизована, савремена дечија игралишта. Уврстили смо и изградњу пешачко-бициклистичке стазе од Бачког Градишта према Бисерном острву чија је вредност око 60 милиона динара. Када говоримо о опремању трансфер станице на депонији Ботра, опредељено је 13 милиона динара, а од Покрајинске владе смо добили 10 милиона динара, затим изградња магистралних водова водоводне мреже у Бачком Петровом Селу у вредности од 90 милиона динара. Са Покрајинским секретаријатом за спорт и омладину потписали смо уговор за климатизацију хале у спортском центру у вредности од око 12,2 милиона динара и верујем да ће ова инвестиција умногоме унапредити услове за бављење спортом у хали, као и дати значајан допринос у развоју спортског туризма. У Бачком Градишту се показала потреба за реконструкцијом куглане и то су мештани исказали у оквиру акције „Буџет по мери грађана“, зато смо определили за израду пројекта који ће нам показати колико је потребно новца за такву инвестицију и са тим ћемо конкурисати за средства код ресорног покрајиског секретаријата.

Која је ваша порука као председника општине грађанима Бечеја за крај године?

Најпре бих желео да се захвалим грађанима на подршци и поверењу које су нам пружили у претходном периоду, како на изборима који су одржани када су дали огромну подршку изборној листи „Александар Вучић – Србија не сме да стане“, 50,8 одсто од укупног броја бирача који су изашли на изборе подржали су Српску напредну странку, исто тако и током читаве ове, али и претходних година, тако што су препознали све оно што смо радили и што радимо на развоју целокупне општине Бечеј. Та подршка нас обавезује да марљиво и предано радимо и у наредном периоду, што ћемо и чинити, јер смо моји сарадници и ја одлучни у намери да дамо свој максимум и више од тога како бисмо сви заједно живели лепше, боље, уређеније. Желим нам свима да у наредној години наставимо да негујемо међусобно поштовање, разумевање, толеранцију и све остале вредности по којима је Бечеј препознат, јер мислим да у томе лежи суштна лепоте живота у нашој општини, као и чињенице да међу нама, међу становницима не постоје разлике, јер не делимо једини друге на основу националне, верске или других припадности, већ негујемо принципе једнакости и равноправности у свим областима друштвеног живота.