Култура

Музичка школа „Петар Коњовић“: Почиње 10. Музичко такмичење „Фантаст“

Десето музичко такмичење „Фантаст“ одржава се ове године од 15. до 23. Маја у хотелу „Златна обала“. Тим поводом директорка Музичке школе „Петар Коњовић“, Тамара Крајтмар одржала је конференцију за штампу. На конференцији је било речи о терминима такмичења по дисциплинама, броју учесника и другим важним информацијама за такмичаре али и за љубитеље уметничке музике и посетиоце.

„Наше ово јубиларно такмичење почињемо 15. маја у простору хотела „Златна обала“. Желим да обавестим наше грађане пре свега они који су наши редовни посетиоци и љубитељи уметничке музике да се на ово такмичење ове године пријавио  велик број учесника. Пријављено је чак 373 учесника који нам долазе из шест различитих држава, из Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније, Мађарске, Црне Горе и Србије и долазе нам из чак 51 града односно из 61 школе. Такмичење је распоређено у 8 дана, од тога прва три дана биће резервисана за такмичење у дисциплини клавир. У овој дисциплини је пријављено и највише 158 такмичара, затим следе виолина са 44 такмичара, гитара са 42 такмичара, хармоника са 60 такмичара, тамбура са 45 такмичара и кларинет са 24 такмичара. Ово такмичење ове године је десето јубиларно и ми смо се потрудили да ове године посебно обрадујемо такмичаре малим поклонима, слаткишима. Имамо као и претходних година донаторе такмичења али смо се потрудили и да конкуришемо на различите конкурсе да би могли да лакше све то финансијски испратимо. Ми смо прошле године променили локацију и задовољни смо условима за одржавање такмичења у хотелу Златна обала, мало нам недостаје онај амбијент Фантаста али и ово је интересантна локација, имамо добре услове, акустика је одлична. Наш неки циљ је да се на ово такмичење пријави што већи број наших ученика, ове године њих 51 учествује у разним категоријама. Такође наш циљ је и да се у нашем граду негује уметничка музика. Ми заиста желимо да ово такмичење буде одрживо и надаље, пријатно сам изненађена да још увек постоји велико интересовање.

Искористићу ову прилику да се и похвалим да је наша школа екипно освојила прво место на  Републичком фестивалу музичких и балетских школа Србије у Бачкој. На овом фестивалу су учествовала наша четири ученика и они су освојили три прве награде и једну другу. Дакле, нашли смо се на првом месту и сасвим сигурно смо у групи најбољих музичких школа у Србији“ – рекла је Тамара Крајтмар.