Култура

Народна библиотека Бечеј: 13. по реду Библиоигре

У Народној библиотеци у Бечеју у току претходних две недеље одржавале су се 13. по реду Библиоигре. Ово такмичење одржава са на српском и мађарском језику у намењено је деци која похађају основне али и средње школе. Циљ Библиоигара је промоција читања код школске деце.

Према правилима такмичења ученици на Библиоиграма подељени су у шест категорија. Тема програма је познавање литературе (приче или романа), а списак литературе за читање, библиотека шаље свим школама на територији општине Бечеј и то пред летњи распуст, како би екипе имале времена да се квалитетно припреме до јесени, када се Библиоигре одржавају.

Како нам је рекла директорка Народне библиотеке Бечеј, Ђијанта Ловаш, деца, учесници на такмичењу морају најпре да прочитају задане књиге које су изабране да одговарају одређеној старосној групи а затим се школе такмиче у познавању текста са својим тимовима. Она је такође додала да је ово јединствено школско такмичење које афирмише књижевност и читање код деце али такође развија и тимски дух, да науче да се заједнички спремају за такмичење, да науче да победе али и да изгубе од другог тима.

Реализатори такмичења су сами библиотекари. Они праве избор литературе, осмишљавају теме и задатке који се углавном односе на саму књигу. Задаци су најчешће у форми питање-одговор, асоцијације, дискусије, али и тумачења значења за старији узраст ученика. Библиотекари се труде да буде и задатака забавног карактера, тако да се ту могу наћи и питања из опште културе, школског градива, а екипе често имају могућност да испоље и потенцијалне уметничке аспирације.