Друштво

Трибине о превенцији насиља и безбедности на интернету

Два скупа која су била посвећена подршци родитељима и деци од стране институција али и невладиних организација и фондација одржани су почетком ове недеље у Бечеју.

У великој сали Градског позоришта Бечеј је у организацији Друштва стваралаца и иноватора „Инова“ а у сарадњи са Основном школом „Здравко Гложански“ организован скуп посвећен темама као што су родитељство, друштвена и социјална подршка у заједници и превенцији насиља. Концепт овог скупа била је идеја да се у форми ТЕД излагања отворе неке теме за друштвени дијалог посебно када су у питању начини васпитавања деце, подршка породицама када се деца али и родитељи нађу у ситуацијама које су последица насиља, дискриминације и других социјалних и друштвених негативних појава данас у друштву.

Пројекат под називом „Превенција насиља“ је у Бечеју одржан у форми својеврсног великог јавног родитељског састанка на којем се говорило о разним темама, углавном из личног, искуственог угла говорника уз учешће и институционално покриће од стране неких покрајинских институција. Овом скупу присуствовали су осим представника организатора и Покрајинска омбудсманка Драгана Ћорић, представници Дечијег савета који ради заједно са покрајинским заштитником грађана. Поред њих своје стандардне 18-минутне говоре одржали су и специјални гости скупа као што су Биљана Малетин, активисткиња за женска права и родну равноправност, Борислава Перић Ранковић, наша најуспешнија стонотенисерка и особа са инвалидитетом, параолимпијка, Игор Јурић из Центра за несталу и злостављану децу као и млади, ученици Основне школе „Здравко Гложански“.

Веома емотивно сведочење из „личног угла“ у виду ТЕД обраћања одржала је др Драгана Ћорић, покрајинска заштитница грађана која је говорила о важности подршке деци у породици за успех и остваривање свих њихових потенцијала. Она је говорила о подршци коју је имала од стране родитеља и како и на који начин она ту подршку пружа сопственој деци како она та стечена искуства из породице она преноси и на ниво професионалног ангажовања.

Биљана Малетин је своје излагање посветила теми стереотипа, дискриминације, посебно родне дискриминације у друштву. Биљана Малетин је била сарадница на изради нашег, бечејског, Локалног акционог плана за родну равноправност у оквиру којег је била рађена и анкета међу ученицима бечејских основних школа о родној равноправности и улогама жена и мушкараца у друштву. Оне је на овом скупу представила и неке веома индикативне резултате тих анкета о томе на који начин се деца данас васпитавају у породицама за будућу улогу у друштву и колико васпитање деце и данас каналише негативне појаве у друштву, континуирано пролонгира одржавање превазиђених стереотипа па и подстиче дискриминацију на основу пола.

Бранислава Перић Ранковић је говорила из сопственог угла особе са инвалидитетом о проблемима суочавања са променом у начину живота али и са лимитима које доноси живот у колицима. Она је говорила и о снази и мотивацији коју је она имала да превазиђе неке лимите али и да постигне све оно што је желела без обзира на инвалидитет.

Игор Јурић је такође говорио о свом искуству личне трансформације након убиства његове ћерке, од суочавања са сопственим животним грешкама до проналаска нове мотивације за активно деловање у друштву кроз рад Центра за злостављану и несталу децу и кроз активизам. Игор Јурић је такође особа која је ова два скупа повезала, па је тако након овог скупа он у Народној библиотеци одржао два посебна предавања за децу и родитеље на тему безбедности деце на интернету под називом „Украдена безбедност“. Ова два предавања одржана су у организацији Народне библиотеке и неформалног удружења „Комшија за комшије“.

Ова два предавања које је одржао сам Јурић су део програма који ради Центар за злостављану и несталу децу. Трибина „Украдена безбедност“ намењена је ученицима средњих школа и родитељима који немају прилику да се често информишу о свим опасностима које вребају децу у школи, на улици и на интернету.

У разговору са присутним бечејским, углавном, средњошколцима Игор Јурић је на основу ад хок  интерактивне анкете на самој трибини, која је послужила да се прикупе конкретни релевантни подаци о активности деце на интернету, прилагодио своје едукативно излагање за присутне ученике. Он је разговарао са бечејским ђацима о великом броју опасности које их вребају на интернету, пре свега друштвеним мрежама које, како је анкета показала, они веома активно користе као и како и на који начин могу да се заштите. Он је такође нагласио да је поверење према одраслима, родитељима веома важно и да је неопходно да увек затраже помоћ одраслих уколико се нађу у ситуацији да имају проблем са интернет комуникацијом посебно са непознатим особама, када се нађу у ситуацији да имају проблем са онлајн злостављањем, када се осећају изопштено и запостављено.

Бечејски средњошколци, показало се, ништа не одударају од свеопштих показатеља да се већи део комуникације ове генерације деце одвија на интернету, они као и већина осталих скоро свуда у свету имају по неколико профила на популарнијим друштвеним мрежама, имају „приватне профиле“ који често нису доступни родитељима и веома добро познају генерацијске „кодове“ намењене само за припаднике тог узраста што значи да су због тога као и свуда веома изложени свим облицима манипулације што од стране вршњака тако и од стране предатора на интернету у било ком облику од изнуде, па преко опасних контаката са предаторима па све до трафикинга. Приказана су и два веома потресна и упозоравајућа кратка филма у продукцији Центра о последицама које могу да изазову вршњачко насиље или неопрезност на интернету.

На трибини која је организована одмах после тога а била је намењена родитељима Игор Јурић је и за родитеље спровео интерактивну ад хок анкету о њиховом искуству коришћења интернета и друштвених мрежа као и њиховим сазнањима како их користе њихова деца. Показало се да је сасвим другачија представа родитеља о томе које су популарне мреже које деца користе као и начин на који их они користе. Родитељи су још мање били упознати са „језиком“, емотиконима, кодовима комуникације деце на интернету. Посебан део излагања Игор Јурић је посветио томе колико је важна комуникација са децом код куће и колико је неопходно да родитељи учине додатни напор за стицање поверења код сопствене деце да увек могу да има се обрате јер је то веома важно када деца наиђу на неки проблем и имају дилему посебно када је у питању њихово присуство на интернету. Оно где одрасли веома често греше су и недоследност спровођења васпитних метода као и постављање система „двоструких аршина“ где правила које постављају деци не важе за њих што често изазива да деца скривају своје активности на интернету.