Народна библиотека Бечеј: Амбасада Велике Британије донирала књиге

Народна библиотека Бечеј добила је на поклон од Амбасаде Велике Британије у Београду око 500 књига, међу којима су наслови на енглеском али делом и на српском језику.

Књиге је са сарадницима доделио библиотеци први секретар амбасаде Вилијам Хопкинсон који је том приликом нагласио да је у питању већ дугогодишњи редован програма рада Амбасаде који је намењен пре свега љубитељима књига, знања и читања. 

„Овде смо данас у библиотеци у Бечеју да путем нашег постојећег културног програма који траје већ три године и у оквиру којег ја заједно са мојим колегама и сарадницима обилазим градове у Србији са циљем да промовишемо здраве начине живота али и љубав према књигама и читању, Моје колеге и ја на овај начин остварујемо директне контакте са људима и институцијама.  Наш став је, пре свега зато што и ми сами волимо књиге, да је читање кључни фактор за развој било које земље као и љубав према знању пре свега. Данас смо дошли да библиотеци донирамо један одређен број књига, мислим негде око 500 публикација различитих жанрова и тематике. Изузетно смо захвални колективу библиотеке на топлом дочеку и на гостопримству.“ – рекао је Хопкинсон.

О томе колико је ова донација значајна за књижни фонд библиотека новинарима се обратила и Маријана Ђековић. 

„Донације и поклони грађана када је у питању опремање књижног фонда наше библиотеке одувек су били од великог значаја. Тако је и овај пут донација амбасаде Велике Британије веома значајна за повећање броја књига на енглеском језику. Ово је сасвим сигурно и највећа донације после оне од пре петнаестак године када је наш суграђанин Симин донирао већи број књига на енглеском језику библиотеци. Ми на годишњем нивоу у оквиру редовне куповине књига до сада набављали само 5 до 6 наслова на енглеском језику а сада смо добили око 500 различитих публикације из области стручне литературе али и белетристике. Ово је веома значајна помоћ библиотеци, поготово у данашње време јер је у Бечеју поред српског и мађарског језика енглески језик веома значајан и у културолошком смислу. Ово је такође и значајна помоћ посебно када су наши огранци у питању, који су до сада, када су наслови на енглеском језику у питању, били веома скромно опремљени. У Бачком Градишту рецимо имамо само 79 књига на енглеском језику, у Бачком Петровом Селу нешто мало више, око 90 али на пример у Радичевићу имамо само 23 примерка. Књиге које смо овим путем добили од амбасаде Велике Британије ми ћемо да распоредимо у складу са потребама, највише ћемо их ипак усмерити управо на огранке. Када су у питању страни језици најбогатији нам је фонд на енглеском језику и до сада смо имали 1300 књига и сад са овом веома значајном инјекцијом тај број је знатно повећан. Поред тога имамо књига и на француском, немачком, нешто мало на руском и на латинском језику али то је заиста мали број књига, тај књижни фонд је заиста скроман.