Народна библиотека Бечеј: „Book Lounge“ – кутак за младе

Народна библиотека у Бечеју добила је подршку од стране Министарства културе за пројекат „Book Lounge“ који подразумева уређење посебног кутка за младе у оквиру бечејског одељења за одрасле кориснике. Министарство за културу обезбедиће средства за реализацију у износу од 724 хиљаде динара за куповину намештаја, опреме и уређење простора за ове потребе. 

Овај пројекат је својеврсни наставак прошлогодишњег пројекта „Завичај online“ који је такође подржало ово министарство а у оквиру којег су током неколико месеци одржаване истраживачке радионице о културном наслеђу града са посебним освртом на женско стваралаштво и књижевност неколико знаменитих жена које су рођене и у једном периоду у животу живеле и радиле у нашем граду. У оквиру тог пројекта указала се и потреба да се уподоби и направи простор у оквиру библиотеке који би служио за потребе рада на истраживачким пројектима као и за едукативне и забавне програме и окупљања будућих младих истраживача и других корисника. Тако је рођена и идеја да се део који сада заузима простор за компјутере у одељењу за одрасле кориснике библиотеке и где се налази део архива завичајне збирке уреди за младе, са мобилијаром и опремом који ће бити нешто лежернији и пријемчивији за боравак младих, подобан и за рад али и за дружење. Када су у питању идеје како ће овај простор бити осмишљен консултовани су и млади који су учествовали у прошлогодишњем пројекту али и други млађи корисници библиотеке. 

Циљ уређења оваквог једног простора је да се,  пре свега младима,  приближи идеја да своје слободно време могу да проведу и у библиотеци, да користе књижни фонд библиотеке као и завичајну архиву и документе, да то буде безбедно место за комуникацију, дружење, разговоре, активности које сами осмисле или у оквиру неких иницијатива које ће бити организоване и од стране особља библиотеке али и других стручних сарадника који сарађују са овом установом. Крајњи циљ је да се окупи и формира једна организована иницијална групација младих који би могли да буду окосница истраживачке секције Народне библиотеке у Бечеју. То ће у некој догледној будућности бити веома значајно и за подизање капацитета академског знања и интелектуалног развоја за оне младе који буду учествовали у истраживачким пројектима, у организацији културних програма и манифестације, а самим тим и целокупног културног и образовног развоја заједнице. 

Овај лаунџ простор биће дизајниран тако да буде естетски прилагођен укусу младих, удобан, добро опремљен и прилагођен свим савремених технолошким захтевима за комуникацију, учење и истраживање.