БУМ: Све више жена са села користи бесплатно саветовалиште

У оквиру пројекта за оснаживање жена у селима бечејске општине веома важан сегмент је и психолошка подршка и помоћ женама. Комплетан концепт великог броја радионица за жене, које као део пројекта који спроводи Бечејско удружење младих, је намењен пре свега економском оснаживању жена али то је само део подршке коју овај пројекат има намеру да пружи. Већина корисница из ових руралнијих средина наше општине има потребу, осим те економске, за психолошком подршком, како њима самима тако и за остале чланове њихових породица коју најчешће, с обзиром на недостатак и кадрова али и услуга у здравственим и социјалним установама немају ни жене у граду. Суочавање са нагомиланим проблемима у породици и изналажење решења често је више везано за недостатак сигурности, страха од одбацивања него само за економски статус. 

Психолошкиње Катарина Стојисављевић и Лидиа Хорват од пролећа ове године организују психолошке радионице у селима општине Бечеј.

Показало се, како каже Катарина Стојисављевић да су жене у сеоским срединама заинтересоване и за колективне радионице, али и за индивидуална саветовања, да су вољне да разговарају отворено о својим проблемима. 

Оно што овај пројекат омогућава и што је веома важно је да жене са села имају доступне услуге у својој заједници, да се оне пружају континуирано, да буду у неформалнијем облику. У улози жртве може се наћи било која жена јер то не зависи ни од материјалног статуса, образовања и др. Због тога је важно да дођемо до свих жена у селима којима је потребна наша подршка. Посебан је изазов за читав цео наш пројектни тим да идентификујемо и да  разговарамо са женама које су вишеструко маргинализоване. Зато је такође важно и да информације о овој врсти подршке стигну до њих и да им можемо ову врсту услуге пружити до јесени. Ми смо ову услугу психолошког саветовалишта у односу на потребе жена са којима смо разговарали у селима у ходу адаптирали. Радимо у Радичевићу, Бачком Градишту и у Пољаници. У неком наредном периоду предвиђено је да радимо и у другим насељеним местима. Ми смо на почетку кренули рад у свим селим групно али се убрзо показало да постоји потреба код корисница и за рад на индивидуалном саветовању, што је јако добро, јер нисмо очекивали да ће се то тако брзо десити. Показало се да и жене у тим руралнијим срединама имају јаку потребу да себи помогну, да раде на себи јер овде се не ради само о томе да се оне сусрећу искључиво са проблемима него да просто желе да се усавршавају, да се унапређују у свим животним сегментима. Оне желе да се оснаже и у комуникацијским вештинама и у емоционалној писмености, асертивној комуникацији, постављењу граница …. Имам утисак да су оне уочиле да је ово добра прилика да имају подршку неког трећег, стручног лица на којег могу да се ослоне и да науче како да ослонац пронађу и у сопственим капацитетима, вештинама које ће да оснаже. Они што је такође веома важно ја мислим да смо ми сад већ дошли до тога да оне већ умеју да препознају све облике насиља у породици. Ипак да би дошли до тога да оне реагују на проблеме које имају потребно је да оне изграде сопствене капацитете јер иако имају сад нека сазнања још увек немају механизме да се изборе са изазовима са којима се сусрећу. То је оно на чему ми сад радимо. Наш изазов је још увек да дођемо до још већег броја жена посебно оних које су вишеструко маргинализоване и које припадају рањивим групама и то нам је циљ за касније.“ 

Оно што је веома важно напоменути је и да су све активности и услуге у оквиру овог пројекта „Ка унапређеној безбедности жена у општини Бечеј“ бесплатне, а осим психолошког саветовалишта, ту су и едукативне и информативне радионице Центра за социјални рад, као курс шивења и учење језика средине – српског или мађарског.

Пројекат реализује Бечејско удружење младих (БУМ) уз подршку Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена UN Women у Србији у сарадњи са Амбасадом Краљевине Норвешке у Београду.