Култура

Народна библиотека Бечеј: Додељене награде на поетском конкурсу

Након неколико месеци колико је трајао поетски конкурс „Заједно-Együttˮ  Народне библиотеке у Бечеју додељене су прошле недеље и награде најбољим младим песницима у сали бечејске библиотеке.

Стручни жири у саставу Тоде Николетић, Бојана Ступар, Тамаш Киш и Јоланка Ковач су оцењивали радове у три категорије које су формиране према узрасту учесника: прва категорија, најмлађих учесника била је од 10 до 13 година, друга од 13 до 15 година и трећа, најстарија од 15 година па надаље.

И ове године организаторима је пристигло много радова, преко 150 на српском и на мађарском језику из целог региона.

“Овај конкурс је регионалног типа и расписан је још почетком лета. Циљ овог нашег конкурса је био да се млади а и деца афирмишу и да се мотивишу да пишу поезију. Ове године смо имали среће, стигло нам је око 150 радова на српском и на мађарском језику и ми смо задовољни што су нам песме стигле из целог региона, из Босне и Херцеговине, Црне Горе, из Мађарске и наравно из целе Србије. Одзив је заиста био велик и нама је драго да се традиција конкурса Сунце стихова наставила успешно. Сад је већ извесно да се интересовање за наш поетски конкурс из године у годину све више повећава”. – рекла нам је директорица Народне библиотеке Ђијанта Ловаш.

Током дана одржане су и радионице писања поезије за учеснике које су припремили Тоде Николетић и Бојана Ступар. Као и претходних година ова додела награда организована је уз веома богат музички, програм а поједини награђени учесници су читали своје песме. Препуна свечана сала библиотеке показала је колико је овај поетски конкурс постао популаран, већина у публици су били родитељи и деца који су за овај догађај превалили велики пут, било је деце и родитеља из Врања, Лесковца, Сјенице, Краљева, Суботице, Вршца … али и из других држава региона. Сви они су посебно уживали у богатом музичком програму након доделе награда, диплома и пехара. Најпре је наступио дечији хор „Бубамаре“ са сплетом својих песама на српском и мађарском језику, затим дуо Страја и Оги који су извели неколико хитова бечејског бенда Ева Браун, Идола, Филма и на крају су наступиле девојке из бенда „Les Filles“са страним хитовима.