Култура

Народна библиотека Бечеј: Отворен кутак за младе у библиотеци

У Народној библиотеци у Бечеју у делу библиотеке на одељењу за одрасле у којем се налази и Завичајна збирка а који је некад био углавном опремљен са неколико рачунара за кориснике библиотеке отворен је лепо уређен кутак намењен младима. Ово је део пројекта Народне библиотеке под називом Book Lounge, који је подржало Министарство културе и информисања са средствима за набавку намештаја и опреме за опремање кутка за младе.

Претходне недеље свечано је и отворен овај простор уз присуство ученика првог разреда Гимназије. Програм који су организовали запослени у библиотеци такође је био намењен нашим младим суграђанима и углавном су у њему учествовали ученици бечејских средњих школа који су говорили и поезију али углавном је програм био музички.

У лепом новом амбијенту који су млади дизајнирали за себе заједно са запосленима у библиотеци они су веома добро се уклопили у амбијент и очигледно је да ће се у овако конципираном простору ускоро мало дуже и задржавати у библиотеци.

У сваком случају Библиотека је добила и још један простор за одржавање програма али је обећано од стране запослених да су програми намењени младима приоритет ту и да ће младимо тај простор бити доступан сваки радни дан током трајања радног времена библиотеке.

Запослени кажу да им је неки дугорочнији циљ и да оформе по-себно одељење за младе у оквиру библиотеке јер се то показало као потреба, досадашња подела на одељење за одрасле и дечије одељење врло често не покрива специфична интересовања младих, посеб-но када су програмске активности библиотеке у питању, догађања, такмичења и слично али и набавка књига и литературе за „young adults“ генерацију.

Маријана Ђаковић је један од аутора овог пројекта и она је овом приликом и позвала младе да користе овај простор и да учествују како у програмима библиотеке који ће бити намењени њима и који се већ  припремају за њих али и да користе простор за школске активности и за провођење слободног времена у библиотеци након наставе, за забаву и учење.

„Пројекат уређења и опремања дела простора одељењу Завичајне збирке Народне библиотеке у Бечеју је завршен је тако што смо уредили опремили кутак за младе. Поред набавке новог намештаја и полица и неких зидарско молерских радова овај Book Lounge смо опремили и дигиталним уређајима јер је то за генерацију наших младих корисника било веома важно. Када је наша делатност у питању основна идеја је да се овај простор пре свега користи за научно истраживачке радове који би укључивали младе али он је предвиђен да се користи и за учење, за реализацију различитих програма за младе. Ми нисмо случајно одабрали баш овај простор где се налази и Завичајна збирка јер нам је жеља да младе као будућност овог града упознамо са прошлошћу Бечеју. Наш следећи пројекат биће научно истраживачки пројекат који ће се односити на неке приче, легенде, урбане митове нашег града који ће бити представљен на занимљив начин за млађу популацију. Наравно да ћемо и ми бити ти који ће за младе да креирати садржаје али наша идеја је и да младе активно оспособимо и укључимо за самостално креирање програма. Нико од њих не зна боље шта су њихове потребе. Ми смо ту само да им асистирамо да своја интересовања реализују.  Кутак за младе биће доступан током радног времена библиотеке од пола 8 ујутру до 7 увече сваког радног дана. Они могу да га користе када год то њима одговара, могу да дођу и организовано у договору са професорима да ту одрже неки час или да ако немају можда довољно учионица ту реализују и неку радионицу или секцију. Ми смо већ са професором филозофије Иваном Ковачем разговарали о томе да ђачки дебатни клуб Гимназије убудуће ради у овом простору јер он даје довољно интимности за такве секције. Они такође могу да дођу овде и да уче и ако нам кажу да им је потребан мири тишина наше колегинице на одељењу ће се потрудити да им то и обезбеде. Но овај простор није само за „озбиљан рад“ јер он је намењен младима да га користе и у слободно време, да овде слушају музику, гледају филмове …“-  рекла је Маријана Ђаковић.

Ђијанта Ловаш, директорица Народне библиотеке је посебно по-носна на овај нови кутак и каже да је то део једног пројекта који се у библиотеци већ дуже одвија.

„Током 2021. године оформљен је тим за младе састављен од библиотекара који су имали посебан задатак да прате неке афинитете младих и да организује програме за њих. Међутим наша струка каже да је за такве програме потребан и простор где би се они одржавали а с обзиром да библиотека досад није имала неки адекватан простор, завичајни део библиотеке препознат је као простор који би могао да се преуреди и претвори у неки кутак за младе. Како смо  прошле године добили средства на конкурсу Министарства за пројекат „Завичај онлајн“, пројекат који је био намењен младим сарадницима и волонтерима који су се учествовали у научно- истраживачком пројекту, и који је успешно окончан са идејом да се као такав и настави. Mи смо и ове године конкурисали код Министарства културе и информисања и имали среће да нам је опет пројекат подржан и то износом од 725 хиљада који је намењен за опремање овог кутка за младе у којим ће се одвијати наставак овог пројекта али и други садржаји за младе.“ – рекла нам је Ђијанта Ловаш.