Друштво

Трибина о родитељству у Народној библиотеци

У Народној библиотеци у Бечеју је 12. октобра дипломирани педагог и председница Удружења родитеља „Матица“ Биљана Грбовић одржала предавање о родитељству и васпитавању деце под називом „Како да васпитавамо децу без критиковања“.

У оквиру предавања Биљана Грбовић одговорила је на питања посетилаца о савременом родитељству али се пре свега позабавила темом у чему и на који начин данас родитељи васпитавајући своју децу греше.

Педагошкиња Биљана Грбић представила је и своју књигу која је и својеврсни приручних за родитеље који се већ дуже времена све теже сналазе у новим моделима васпитавања деце у условима савременог живота и захтева који се пред њих стављају. Основни принципи модерног родитељства који се углавном базирају на васпитавању деце на „леп начин“ без критике, казни и драстичнијих начина дисциплиновања захтева велико стрпљење од стране родитеља које на крају често не доноси неке посебно добре резултате. Она је на трибини говорила о томе да ли постоје „позитивне критике“, какви су родитељи који много критикују децу, зашто се критика користи а не неки други васпитни поступак, као и да ли је критика уопште ефикасна и шта применити уместо ње. Биљана Грбовић је пре свега указала на то да деца током целог процеса треба да буду свесна да родитељски поступак  не доводи у питање љубав према њима. Ова радионица/предавање је била намењена првенствено родитељима као и свима који се баве васпитним радом са децом, а циљ је био оснаживање родитеље као личности како би били у стању да деци пруже и љубав а исто тако и дисциплину и чврсте границе.

„За родитеље је важно да имају моћ, да се осећају компетентно да могу деци да поставе границе. Ми млађе генерације мама често грешимо јер сматрамо да ми сад тек заправо волимо своју децу јер све покушавамо да урадимо на „леп начин“. На тај начин губимо моћ пред децом. Када бисмо успели да повратимо моћ могли бис-мо и да смањимо критиковање. Родитељи пре свега треба да науче да воле себе а тек онда људе из свог окружења. Битно је да научимо да дисциплиновање деце мора да иде паралелно са јасно показаном љубављу. Онда је тек ефикасно и ствара позитивну  слику код деце о сопственој вредности.“ „Ауторитет се заснива на моћи, иако примарно почива на љубави, а љубав се често састоји и из поступака који нису само нежност» – каже Грбовић.