Друштво

ОШ „Петефи Шандор“: Уметник Акинори Оиши осликао улаз у школу

У основној школи „Петефи Шандор“ јапански уметник Акинори Оиши је осликао улазна врата у школу својим јединственим цртежима малих ликова који репрезентују срећу. Он ових дана гостује у Новом Саду у оквиру програма „Нови Сад – Европска престоница културе“ и већ недељама у назад осликава стаклене површине на јавним зградама у граду, на шопинг моловима, јавним установама.

У Бечеј је прошле недеље дошао са пријатељима и сарадницима из школе за дизајн „Богдан Шупут“ из Новог Сада која је у Градском музеју поставила изложбу радова својих ученика.

Ученици ове основне школе имали су прилику да се упознају за специфичним изразом јапанске уметничке и графичке сцене кроз ликове које је створио и које црта Акинори Оиши. Његов приступ уметности је специфичан такође, у добро познатом стилу уметника који раде графите он је ослобођен стега галеријских простора и класичне уметничке сцене. Оиши осликава стаклене и друге површине свуда у јавном простору. Његови цртежи/карактери и ликови су мале фигурице које подсећају на смајлије и на емотиконе. Ови емотикони имају и своју тродимензионалну форму – постоје и у форми такозваних plush фигурица које путујући широм света он прилагођава и модификује и прави специфичне фигурице за земљу у којој тог тренутка борави и црта. Тако је за боравак у Србији припремио специјалне фигурице који представљају Паприку, Шајкачу и Срце у народној ношњи. Ове фигурица он фотографише на различитим местима у градовима које обилази. И тако већ две деценије овај јапански уметник путује светом а за њим остаје и траг у виду његових фигурица и цртежа.

У договору са Градски музејом ова школа је имала и ексклузивну прилику да добије један леп уметнички рад који ће красити улаз у школу.