Óbecse

Van elég influenza elleni védőoltás az Egészségházban

Az óbecsei Egészségházban október elejétől lehet kérni a szezonális influenza elleni védőoltást. A korábbi évekhez hasonlóan a 65 év felettiek és a krónikus betegek előnyt élveznek, mivel ők a legveszélyeztetettebbek.

Az intézménybe 1500 adag négyértékű védőoltás érkezett, azaz a vakcina két réteg influenza A és két réteg influenza B komponenst tartalmaz. Az egyetlen ellenjavallat a tojásra és a Neomicin antibiotikumra allergiás emberekre vonatkozik.

– Mindenki más felveheti az influenza elleni védőoltást, de ajánlott, hogy azok a személyek, akik az elmúlt egy hónapban átestek a koronavírus-fertőzésen, illetve a Covid-tesztjük pozitív volt, még várjanak ennek a védőoltásnak a felvételével legalább egy hónapot a gyógyulást követően. Ami a szezonális influenza elleni védőoltást illeti, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az oltott embereknél jóval alacsonyabb a szövődmények aránya, vagy szinte egyáltalán nem is alakulnak ki. Ezért is tanácsoljuk a pácienseknek, hogy vegyék fel az influenza elleni vakcinát. Amennyiben el is kapják a betegséget, könynyebben legyőzik azt, ha be vannak oltva ellene, de a leggyakrabban el sem kapják ezt a vírusos megbetegedést – fogalmazott dr. Biljana Jovanović, az Egészségház általános szakorvosa, aki szerint az influenza és a koronavírus elleni vakcinát akár egy napon is fel lehet venni.

Az érdeklődők személyesen vagy telefonon egyeztethetnek időpontot az oltás felvételére.