Народна библиотека Бечеј: Додељене награде за конкурс „Сунце стихова“

Не треба ми казна, не треба ми поправка
само ми треба кључ овог кавеза.
Љуте се, њихово мишљење не плаши ме,
ја одлучујуем о томе шта је исправно.
„Коцка“, Емилија Деспотов, I награда

У Народној библиотеци у Бечеју су у четвртак 24. септембра свечано проглашени победници окружног литерарног, поетског конкурса „Сунце стихова“ који је још пролетос објавила ова установа. У неколико наврата током лета је због епидемије одлаган рок пријема радова и крај конкурса да би коначно прошле недеље жири који су чинили наши познати песници за децу Тоде Николетић, Љубивоје Ршумовић и Перо Зубац на летњој сцени библиотеке доделио заслужена признања најбољим малим песницима. На свечаности је наступио и дечији хор „Бубамаре“ а деци, посетиоцима и родитељима се обратила и директорица библиотеке Ђијанта Ловаш и главни организатор Маријана Ђаковић која је била и медијатор манифестације.

На самом почетку Маријана Ђаковић је у име организатора пожелела добродошлицу и гостима и ауторима и жирију и изразила задовољство што је овај први конкурс био веома успешан и имао изненађујуће велики одзив. Наиме, на конкурс је пристигло скоро 100 радова, од тога 77 аутора на српском и 15 на мађарском језику и то не само из јужно-бачког округа (како је првобитно било предвиђено) него из целе Србије и региона.

Спонзори награда и организације свечаности били су: Линде Гас, Пуруцки, Жербо, Икебана, Поликлиника „Зрнић“, Forras, АБЦ, Tothpromet, Pixel, Млекара ШГ, Bike-shop „Blizanci“, Ситограф, Контар и Lux.

„Овај конкурс смо расписали почетком лета пре свега за децу наше општине али нас је онда директорица охрабрила да будемо амбициознији и да направимо окружни конкурс. Међутим добили смо пријаве на конкурс од Суботице до Ниша али и из читавог региона (БиХ, Црна Гора). Након што смо прегледали све пријаве које су нам стигле морамо да вам кажемо да деца пишу, да деца сјајно пишу песме и то друштвено ангажоване песме, шаљиве, љубавне, забринуте.“ – рекла је Маријана Ђаковић у уводном обраћању.

Председник жирија Тоде Николетић је између осталог у образложењу жирија рекао: „Они који следе своје срце и који су у дослуху са сазвежђем из којег потичемо сви, радују се животу и песми, а да би следили своје срце потребно је да пишу, маштају, стварају плодове свога духа. Народна библиотека Бечеј и њени књигозналци досетили су се да је најбољи начин одбране од страха, незнања и неуког света писана реч. Отуда није чудо што су најмлађим ствараоцима понудили ово уточиште како би у овом лавиринту безнађа, пронашли пут до себе. Јер иако су многи сумњали да ће одзив на конкурс бити мали и да је у односу на тв сапунице, жуту штампу, друштвене мреже којима су сви путеви отворени и прихватљивији за децу на конкурс је пристигло преко 150 песама иза којих би и афирмисани писци имали да нешто науче. Песме су топле, тематски разноврсне и добро саткане и што је најважније богате стилским фигурама и метафорама. У њима је пуно важних порука одраслом свету, поетског заноса и искрености. Из свега тога можемо закључити да ће њихово сунце стихова победити сваки људски мрак. Организатору, Народној библиотеци у Бечеју честитамо пре свега на храбрости да деци пруже шансу да изађу из карантина и одвоје се од онлајн табли и да дођу у град различитости да заједнички покажу истрајност и поклоне се поезији. Жири који је радио у саставу Љубивоје Ршумовић, Перо Зубац и моја маленкост имао је одговоран задатак како од најбољих изабрати оне за нијансу најбоље. Иако смо радили одвојено, нашли смо се готово 100 посто у одабиру најбољих радова.“ – рекао је председник жирија. Он је честитао и организаторима јер се обично не дешава да прва манифестације и конкурс овог типа буду толико успешни.

Према правилнику фестивала жири је поделио три главне награде али су се одлучили да доделе још 12 равноправних похвала уз образложење да је био велики број квалитетних радова код којих су само нијансе одлучивале о победи. Једногласно је жири гласао за прву награду а то је песма Емилије Деспотов под називом “Коцка“ , друго место је освојила Марија Јеремић из Лајковца са песмом „Необична звезда“ а треће Ања Живадиновић из Књажевца са песмом „Дечија слобода“. Међу похваљеним ауторима биле су и три учеснице из Бечеја: Александра Сиришки са песмом „Орах“, Милана Шево „Слобода“ и Теодора Ковачев са песмом „Лепе речи“

Песник Љубивоје Ршумовић честитао је добитиницима награда и похвала: „Морам да кажем саме награде више значе нама другима који омогућујемо младим људима да се искажу, него њима самима јер они ће наставити да раде, они ће наставити да пишу, не треба им стати на пут и не треба их онемогућити у томе. Марија Монтесори, велика италијанска просветна радница рекла је „На нама је само да родимо дете а дете ће само од себе направити креативног човека.“ Победнике конкурса „Сунце стихова“ нећемо моћи као прошле године да угостимо на Златибору, мораћемо то да обавимо ово што зову „онлајн“. „Дете треба да посматраш али му немој на пут стати, што га пре човеком сматраш, пре ће човеком и постати, јер дете није играчка за стрине и тете, дете је дете да га волите и разумете, нећете ми веровати и велики песник Гете некада је био беба, и веома немирно дете..“

Главна награда је била учешће победнице на Академији „Фондације Ршумовић“, о идеји Академије и о победничкој песми Емилије Деспотов која се може окарактерисати и као бунтовничка Ршум је рекао: „Име Академији је дао Душко Радовић који је рекао „онај ко пише је безмало сарадник Сунца“. Ми сваке године успевамо да привучемо један већи број младих људи, ове године мораћемо, на жалост, све то да обавимо онлајн. Ми учимо децу, младе људе да се такмиче сами са собом јер нема потребе да се такмиче са неким другим. Ја се сећам савета који ми је дао Душко Радовић кад сам му дао, још као гимназијалац из Ужица, своје песме да прочита. Рекао сам му и да ја не пишем за децу. Он ми је одговорио једну суштинску реченицу „Не знаш ти за кога пишеш“. Схватио сам да пишем сам за себе, такмичим се само сам са собом. Када је у питању песма „Коцка“ девојчице која је победилам, ја сам скоро у часопису „Српска мисао“ објавио есеј под називома „Да, поезија је НЕ“. Мислим да песници морају да буду пробуђени део народа. Песници морају да буду непризнати господари свемира. Морамо имати у себи бунт, против неукуса, морамо док смо млади кренути да се боримо, да протествујемо. Као Дилан који је добио Нобелову награду, он је писао бунтовне песме. Ја то подржавам.“

На крају се обратио и Перо Зубац малим песницима и гостима. Он је испричао причу о другарству и како је почео да пише песме за децу. Љубивоје Ршумовић, колега из жирија био је тај који је објавио прву дечију песму Пере Зубца на својој винил плочи и тако је почело. Да ли и Перо Зубац воли бунтовне песме питали смо га: „Ја сам Емилију Деспотов упознао у Мокрину, она је једно зрело дете, изузетно црта, добар је илустратор. Она има свој став, то се види. Некад је мало одсутна, избегава гужву, оно што има да каже не крије, каже отворено. Али ја више волим оне типичне дечије песме, бубамаре и птичице али радујем се кад видим и да дете има неки став.“

На крају организатори су обећали да ће нови конкурс бити расписан и следеће године.
„Поетски конкурс смо расписали још средином јуна али смо морали због познатих околности да га одложимо. На почетку током лета одзив је био слабији али како се приближавала јесен и школска године почело је да пристиже све више радова. Морам да кажем да ми је пуно срце и презадовољна сам јер ово је наш први покушај, пристигло је 77 радова на српском и 15 на мађарском језику. Надам се да ће ово да прерасте у нешто веће и да ћемо имати могућности да и следеће године организује овако нешто.“ – рекла нам је у има организатора директорица библиотеке Ђијанта Ловаш.