Галерија „Круг“: Прва самостална изложба слика Александра Маркова

У галерији „Круг“ Градског позоришта Бечеј отворена је у четвртак 24. септембра прва самостална изложба слика Александра Маркова, познатог бечејског адвоката. На велико изненађење чак и његових блиских сарадника, колега и пријатеља који нису знали да се он бави сликарством он је бечејској публици показао прилично велики опус од четрдесетак слика које се углавном могу окарактерисати као апстрактне и експресионистичке.

Изложбу је отворио колега Александра Маркова, адвокат и реномирани бечејски сликар Тибор Шипош.
„Мој колега правник изненадио ме са својим сликама. Све ове његове слике су новијег датума, из прошле и ове године. То су експресивне слике које просто избијају из њега, он не пресликава природу него даје нове ствари у природи. Чак и оне његове слике које евентуално делују фигуративно морамо рећи да су апстрактне. Његове слике нису серијске, свака је створена оригиналним надахнућем.“ – рекао је на отварању Тибор Шипош

„Ја се бавим сликањем периодично последњих десетак година али задње две године интензивно од кад сам престао да се бавим бициклизмом и бициклистичким тркама. Ово што је овде изложено није плод неког великог искуства или знања. Ја сам само особа која зна да визуализује ствари. Ја сликам тако што створим у глави јасну слику тога што желим да насликам. Мислим да ту имам неку способност да оно што сам замислио и реализујем на платну. Не крећем да сликам тако да се надам да ће испасти нешто, пре него што почнем слику ја имам јасну визију како то треба да изгледа на крају. Све ове слике су рађене акрилом на платну и лесониту и то шпахтлама, не користим четкицу и зато ове слике изгледају тако како изгледају, јарких боја и рељефно, пластично. Акрил је захвалан материјал за сликање јер не захтева сушење и не мења првобитну боју. Ја наносим боје директно из тубе, не мешам их и због природе акрила као технике остаје боја таква и интензивна на сликама. То ми такође омогућава и да радим прилично брзо јер не морам да чекам да се претходни слој суши па то даје резултат у релативно кратком року што доприноси и експресивности. Техника одговара том мом приступу сликарству који сам вам описао. Када је у питању колорит на сликама, има вероватно нешто у мени што изнедри такву интензивну комбинацију боја. Овде је данас изложено негде око 40 мојих слика.“ – рекао нам је аутор Александар Марков.

Изложба ће бити отворена у галерији „Круг“ до средине октобра месеца.