Народна библиотека: Донација опреме и софтвера од стране Владе Републике Мађарске

Народна библиотека у Бечеју је добила још једну веома значајну донацију која ће омогућити модернизацију у раду библиотечке делтности. У оквиру сарадње Владе Републике Мађарске и Мађарског националног савета 15 библиотека у Војводини укључујући и нашу су добиле донацију у виду опреме и софтвера за рад на модернизацији каталогизације и рада са корисницима у оквиру библиотеке и завичајних збирки. Крајем маја месеца у библиотеци у Бачкој Тополи организована је и свечана додела техничке опреме за свих 15 библиотека у Војводини.

Овом приликом, бечејска библиотека добила је донацију Владе Републике Мађарске у износу од око пола милиона и то у виду шест лаптопова марке „Леновоˮ и исти број баркод скенера (баркод читача), за све раднике библиотеке који раде са корисницима свакодневно у матичном одељењу у Бечеју али и у огранцима у насељеним местима.

За све ове рачунаре обезбеђен је и нови софтвер који је вероватно још значајнији од саме техничке опреме јер омогућава да се врши комплетна делатност библиотеке путем само једног јединственог програма каталогизације и претраживања и то како за кориснике тако и за запослене. Подаци ће бити доступни, у зависности од тога коме су намењени на интернету, то јест на једној врсти клауд система и неће бити само похрањени на рачунаре особља. То практично значи да ће корисници моћи да претражују садржај архива и фундуса библиотека онлајн.

Поред рачунара и софтвера у овом пакету су запослени добили и опрему за читање (бар)кодираних наслова књига које се налазе у фундусу. Наиме, у бечејској библиотеци се већ неко време обавља „баркодирањеˮ публикација, а сада ће запослени на располагању имати и одговарајући скенер, којим се баркодови, као носиоци информације о књизи, очитавају. Увид у ове податке са баркода добија ће се преко програма Qulto (Култо), чија намена је обрада библиотечког материјала, позајмљивање књига, али и увид у чланство библиотеке, датум узимања и враћања књига и слично.

Ова донација ће знатно побољшати рад Народне библиотеке у Бечеју. За сада софтвер је на мађарском језику али се већ ради на превођењу на српски језик па се тако убрзо очекује да стигне у библиотеку и та верзија софтвера.