Житељи Бачког Градишта улепшавају своје село

Неформална група житеља Бачког Градишта под називома „Заједно за Бачко Градиште – Együtt Bácsföldvárért“ која већ више од пола године спроводи акције и организује догађаје у селу је у последњих неколико недеља све активнија на пољу уређења запуштених делова села. Неколико недеља узастопце мештани из ове групе организовали су акције чишћења јавних простора.
Почели су са акцијом чишћења самог центра села у околини Католичке цркве, и то сад крајем овог маја, и тако су наставили следећих неколико дана. До закључења овог броја имали су чак неколико акција како у центру села тако и на плажи на Бисерном острву. Ова популарна плажа у селу осване сваки пут после зиме прилично запуштена и са пропалим делом мобилијара који је неопходно обновити. Ове године су током претходног викенда грађани окупљени око ове групе кренули у чишћење и припрему плаже за сезону, ускоро ће из Месне заједнице бити враћен и мобилијар, сунцобрани су, на жалост, остали на ветрометини током зиме па ће морати да се поправе а чека се и обећање од Општине да ће им испоручити квалитетнији песак на терену за одбојку.

Учесници акције били су поред осталих, и Никола Славнић, Жика Козарски, Ранко Ћајић и Милан Кобиљски. Са механизацијом и тримерима покошена је трава око плаже, одстрањен коров, покупљено нагомилано смеће, па је сад слика из најпопуларнијег дела Бачког Градишта мало другачија.

„Окупили смо се да бисмо уредили плажу пре сезоне купања, да то личи на нешто, да би нам долазили људи из околних места јер је стварно запуштено“ рекао је један од учесника скоро већ традиционалне добровољне акције сређивања обале Старе Тисе код Бачког Градишта, Милош Секулић.

Током претходних недељу, две организовани мештани су уредили и простор око библиотеке и око чувеног „Рудике“/“Прлета“, споменика у центру села који је један од симбола Градишта. Место где се договарају састанци већ деценијама. Око овог споменика посађено је током акције уређења и башта са цвећем у облику срца.

Акције се настављају а главни мото ове групе веома вредних грађана Градишта је „Бољитку села можемо допринети на много начина: идејом, предлогом, организовањем, физичком или материјалном помоћи, подршком и лепом речју. Често је и постављање питања подстицај за нешто. Будимо уљудни једни према другима и поштујмо међусобне разлике. Хвала вам што сте део ове приче!“