Култура

Народна библиотека: Расписан литерарни конкурс „Заједно – Együtt“

Народна библиотека у Бечеју расписала је и ове године поетски конкурс под називом „Заједно – Együtt“.

Овај конкурс је подржало и Министарство културе Републике Србије као и претходних година.

Деца и млади који пишу поезију а желе и да се опробају на књижевној сцени могу своје песме да пошаљу до 29. септембра. Проглашење победника као и додела награда одржаће се 20. октобра 2023.

Конкурс је намењен младима узраста од 10 до 18 година. Сваки аутор може да пошаље две песме, а тема је слободна. Као претходних година ово је поетски конкурс на којем могу да учествују аутори који пишу на оба језика, и на српском и на мађарском језику. Конкурс је регионалног карактера што подразумева да се, као и претходних година очекује да учествују младе поете из целог региона. Ово је још један квалитет овог конкурса јер доноси поред локалног српског дијалекта на којем ће писати учесници из Србије и Војводине и поезију на хрватском језику, босанском, на различитим регионалним дијалектима из целе Србије. Исто важи и за различите регионалне и локалне дијалекте мађарског језика, војвођанског али и других делова Војводине и Мађарске.

Циљ овог конкурса, кажу организатори, афирмација књижевног стваралаштва код деце и младих, посебно поезије. Поред тога, наводе, циљеви су и популаризација писане речи као и регионална књижевна сарадња.

Резултати овог конкурса биће објављени 20. октобра 2023. године када ће бити организовано и свечано проглашење победника у Народној библиотеци у Бечеју уз бројне госте и познате ауторе дечије поезије и прозе.

Пријаве се могу послати на мејл: maticna.becej@gmail.com. Уз пријаву обавезно потребно је послати и краћу биографију аутора. У наслову мејла треба да се назначи „За поетски конкурс“. За награде неће бити размотрени радови који не задовољавају форму песме, радови који су раније негде објављени и радови који нису послати у назначеном року.

Да подсетимо, тема конкурса је слободна. Уз пријаву аутори обавезно треба да пошаљу кратку биографију. Од једног аутора, према пропозицијама, дозвољено је да у редовној конкуренцији буду само две песме. Песму аутори могу да напишу на на српском, мађарском, босанском, хрватском или црногорском језику.