Друштво

Упис у школе: У бечејским школама још 125 слободних места

Прошле недеље бечејске средње школе организовале су упис у први разред. Након завршних испита и резултата који су објављени осмаци су се онлајн пријавили за профиле и школе које су желели да упишу. Селекција ученика врши се на основу бодова које су освојили из претходног школовања и на завршном испиту али и према броју места која су доступна и појединим школама.

У Бечеју постоје четири средње школе од којих једна ради према специјалном програму за ученике са сметњама у развоју. Осмаци-ма су у три преостале школе укупно доступно чак 494 места што је више него довољно за ову генерацију ученика. Као и претходних година и ове године биће велика конкуренција међу школама јер је деце сваке године све мање. Исто важи и за „путнике“ који су некада у великој мери допуњавали број уписаних ученика. О проблематици око отварања „мешовитих“ школа и гимназијских одељења у малим местима у окружењу што је знатно ослабило конкурентност наших бечејских школа али истовремено и ниво образовања у школама уопште писали смо раније.

Завршена су два круга уписа.

Да подсетимо, Економско трговинска школа уписује у ову школску годину: два одељења (по 30 ученика) финансијско-рачуноводствених техничара (на српском и мађарском језику), једно одељење комерцијалисте на српском језику (30 ученика), туристичког техничара, такође једно одељење на српском језику (30 ученика). То су четворогодишњи профили. Када су у питању трогодишње школе, ЕТШ уписује и 15 посластичара на мађарском језику као и трговце, такође на мађерском језику и једно одељење од 30 ученика кувара на српском језику. То је укупно 180 ученика. Тренутно је преостало чак 68 слободних места у овој школи и то: 13 финансијско-рачуноводствених техничара на мађарском језику, 15 комерцијалиста  и 15 туристичких техничара као и за трогодишње смерове 9 места за посластичаре на мађарском језику и 10 места за куваре на српском језику. На смеру за трговце на мађарском језику остало је још 9 места.

Бечејска Гимназија поред стандардних одељења и ово године уписује и спортско одељење, односно одељење за ученике „са посебним способностима за спорт“. Ово одељење је лимитирано на упис од 20 ученика. Предвиђено је да Гимназија као и претходних година упише по 30 ученика у три одељења: природно-математички смер, друштвени смер и општи смер на мађарском језику. То је укупно 110 ученика. За сада попуњена су два одељења и то на српском језику за друштвено-језички смер (где је остало још два места), као и природно-математички смер где је попуњен пун број ученика (30). На општем смеру на мађарском језику преостало је још 13 слободних места што значи да је уписано 17 ученика. На спортском смеру преостало је још 6 места. То је укупно 19 слободних места.

У Техничкој школи такође се ове годину уписују и четворогодишњи и трогодишњи смерови: по два одељења смера електротехничара информационих технологија на српском језику и мађарском језику (по 30 ученика), једно одељење на српском језику смера техничар за компјутерско управљање (ЦНЦ) машина. Када су у питању трогодишњи профили ове године Техничка школа уписује по 15 ученика за профил бравара на мађарском језику, оператера машинске обраде, такође на мађарском језику. Уписује и једно одељење возача моторних возила на српском језику од 30 ученика и фризера такође на српском језику 30 ученика. То је укупно 180 ученика. Попуњени су комплетно следећи смерови: ИТ одељење на српском језику, техничари за компјутерско управљање ЦНЦ машинама као и трогодишњи смерови бравар-заваривач и возач, сва четири профила на српском језику док је на мађарском језику за ИТ профил остало још 12 места, за оператера машинске обраде такође на мађарском језику остало је још  11 места као и за фризере на српском језику још 15 места. Укупно преостало је у овој школи још 38 слободних места.

ШОСО „Братство“ за ученике са сметњама у развоју уписују по 6 ученика на смеровима фризер на српском језику, пекар на мађарском језику. На смеру цвећар/вртлар уписује по 6 ученика на српском и мађарском језику. То је укупно 24 ученика. Ова школа ради по специјалном програму рада и нису објављени подаци о броју уписаних.

Као што је било и најављено, у многим средњим школама ове године је пао уписни праг за неколико поена, али то није правило у целој Србији, будући да има средњих школа у којима је сада потребан значајно већи број поена за упис у први разред.

У већини београдских гимназија ове године је био потребан нешто мањи број бодова за упис, а у неким школама разлика у односу на лане мери се у неколико десетина бода. Но и даље гимназије у Београду захтевају веома велики број поена за праг уписа који се крећу од нешто преко 80 на друштвеним смеровима па све до 95 поена природно математичким смеровима.

Тако, рецимо, у Трећој београдској гимназији на природно-математичком смеру последњи распоређени ученик има 95,65 поена, док је прошле године праг био 96,10. На друштвено-језичком смеру ове године треба најмање 91,31 поен, док је лане доња граница била 93,87.

У новосадској гимназији „Јован Јовановић Змај“ последњи примљени ученик на природном смеру има 93,55 поена, док је прошле године било потребно најмање 96,38 бодова за упис.

У Гимназији у Чачку на природно-математичком смеру је доња граница за упис драстично скочила – последњи ученик на ранг-листи има 80,83 бода, док је лане било потребно 53,97 поена. И у Ваљевској гимназији забележен је велики скок, јер је праг на природно-ма-тематичком смеру 85,04 поена (прошле године је био 65,17), а на друштвено-језичком 78,84.

И поједине стручне школе „захтевале“ су већи број поена за упис.

На најпопуларнијим смеровима у Електротехничкој школи „Никола Тесла“ доња граница је за нијансу нижа, па је сада за упис на смер електротехничар информационих технологија потребно 93,07 поена, за администратора рачунарских мрежа 89,35, а за електротехничара рачунара 84,17 бодова. У Медицинској школи „Београд“ и ове године најтеже је било уписати смер за медицинску сестру, а ове године је потребно више поена (88,95) него прошле (87,72), док, рецимо, последњи распоређени ученик на смеру за физиотерапеуте има 81,10 бодова, а у претходној генерацији доња граница је била 84,70.

У Бечејским школама праг је знатно мањи од ових наведених школа у већим градовима па тако у Гимназији праг за упис у природно-математичко одељење је 71,04 док је за друштвени смер 50,78. У Економској школи праг за упис различитих смерова креће се од 43.77 за куваре па највише до 55,18 за туристичке техничаре. У Техничкој школи праг за упис (најмањи број бодова) креће се од најмање за фризере од 39,34 па до ИТ профила на српском где је праг за упис био на 71,47 бодова.