Друштво

„Наша чуваркућа“: Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју

Општина Бечеј је у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за потребе функционисања услуге Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју издвојила око 9,3 милиона динара.

Општина Бечеј је 2016. године међу првима на локалном нивоу препознала и покренула ову услугу социјалне заштите, коју је тада у континуитету пружао Центар за социјални рад. Међутим, на препоруку ресорног министарства, како би се задовољиле све законске процедуре, ову услугу од почетка овог месеца реализује „Наша чуваркућа“, лиценцирани пружалац ове услуге.

“Пронашли смо адекватан модел, како бисмо омогућили деци и младима са сметњама у развоју да имају где да се окупљају, да учествују у различитим садржајима и да буду укључени у локалну заједницу, у што већој мери као равноправни учесници. За многе од њих ово је једино место где проводе своје време, ван куће. Жеља нам је да на овај и на друге начине, кроз различите активности и садржаје обогатимо њихове животе и свакодневицу. Поред тога, са њима у оквиру радно-окупационих терапија раде стручњаци који прате њихове потребе и зато нам је важно да ова услуга буде на што вишем нивоу, како би наша деца и наши млади добили максимално квалитетан програм”, истакао је председник општине Бечеј, др Вук Радојевић.

Поред тога, Општина Бечеј годишње издваја 58 милиона динара за услуге социјалне заштите и ту спадају лични пратиоци, помоћ у кући и народна кухиња, додао је он.

“У време када је покренута социјална услуга дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју, Бечеј је био међу ретким општинама које су биле сензибилисане за такву врсту проблема. Ми смо се од 2016. године бавили социјализацијом деце и младих са сметњама у развоју и постигли смо добре резултате. Радили смо на њиховој видљивости и били су укључени у различите активности у локалној заједници. У складу са законском регулативом, Центар за социјални рад Бечеј остаће упутни орган, што значи да се захтеви за коришћење ове услуге подносе код нас”, рекла је директорка Центра за социјални рад, Ивона Божовић и додала да заинтересовани родитељи и старатељи у тој установи могу добити одговарајуће формуларе и уз захтев за признавање ове услуге доставити неопходну документацију.

“Наша чуваркућа” тренутно максимално може да прими 20 корисника, а ова услуга намењена је деци и младима са сметњама у развоју и телесним инвалидитетом узраста од 6 до 26 година. Са њима раде лиценцирани стручни радници.

“Циљ нашег дневног боравка је задовољење основних потреба корисника, очување њихових способности, као и поспешивање њихових животних вештина како би у другим ситуацијама и окружењима могли да их примењују. Дневни боравак функционише сваког радног дана од 7 до 15 часова. Обезбеђени су доручак, ужина и ручак за све кориснике и сав материјал, прибор који се користи је бесплатан за њих и њихове родитеље”, рекла је Јелена Панић, руководилац услуге дневног боравка у “Нашој чуваркући”. Она је додала да се од 1. септембра се очекује и превоз корисника од њиховог места становања до дневног боравка и назад.