ЗанимљивостиРазонода

Научите дете да плива кроз игру

Лето је најбоље време да ваше дете научи да плива, када је топло и може дуже да борави у води. Најједноставнији начин је свакако да тај „посао“ препустити професионалцима и упишете дете у школицу пливања на базену и у контролисаним условима али је свакако боље да своје дете на то припремите полако и сами. Оно што је можда најважнији предуслов је да деци не преносите сопствене страхове од воде и панику и ако заиста то нисте у стању да сакријете можда је боље да то препустите неком из породице ко је сигурнији у води. Предлажемо вам неколико игрица у води који ће свакако релаксирате сваки сусрет вашег детета са водом. Ове вежбе истовремено забављају децу, опуштају их а деца паралелно и уче основне покрете у води, да контролишу своје тело у води, контролишу дисање. Ово су углавном игрице које помажу највише деци до 5 или 6 година јер у том узрасту требало би да буду спреми да се упишу на часове пливања. Што се тиче неког доњег лимита ове игрице могу да се примене и на децу најмлађег узраста од годину и по дана.

Најконтрлисанији услови за вежбе са дететом су у плићем базену али ако сте вештији све ово можете да радите и у плићаку на мору.

1. “Разговор са рибицама”
Објасните детету да рибице живе у води и да међусобно разговарају. Претварајте се да желите да се и ви “укључите у разговор” тако што ћете научити дете да прави устима мехуриће у води а затим да прислони уво уз воду и да слуша шта су ми рибице одговориле. Радите те две вежбице неизменично.
Ова игрица омогућава да дете научи и осети како да контролише ваздух, како да удахне и издахне ваздух кад му уста нису више у води. Уколико мало прогута воде током целог поступка биће можда то краткотрајни проблем јер може да се развије страх. Ту је најбитније да покажете да се то дешава и вама, зароните лицем у воду и сваки пут са осмехом изроните. Дете треба да види да ја вама то забавно, онда ће брзо заборавити страх.
За другу игрицу наставите причу о рибицама које живе у води, прилагодите причу узрасту детета, уколико је дете старије можете им испричати и неке комплексније приче о флори и фауни испод воде, о различитим врстама и риба и сл.

2. “Ухвати рибицу”
Ово је игрица која се најбоље игра у плићем делу базена где ви можете да седнете а да детету вода буде или до струка или до средине груди. Предложите му да проба да ухвати замишљене рибице рукама. Научите га симулира покрете као за краул тако што подигне руку високо па је спусти у воду нагло и покуша да привуче воду ка себии да затим то исто уради другом руком. Објасните му да ће тако ухватити много рибица одједном. Неком ритмичном песмицом га натерајте да успостави ритам и да наизменично ради рукама и скупља рибице у води.
Овом игрицом развија се осећај код детета да “контролише воду”, да то може да уради брзим и снажним покретима да привуче и одбаци воду. Постарајте се да дете ову активност ради са скупљеним прстима на рукама, “да рибице не побегну”. Ово ће помоћи да има бољи замах кад буде учио да плива.

3. “Играмо се моторног чамца”
Станите у води лицем у лице и ухватите дете испод пазуха са обе стране, нека се закачи рукама око вашег врата да му глава буде изнад воде. Крећите се уназад тако да га “вучете” према себи по површини воде. Вода ће полако да му подигне ноге и постави га у позицију да се одржава на води. Полако почните да ка окрећете у круг и да симулирате звук моторног чамца. Полако повећавајте брзину, док се не уморите. Научите дете да полако спусти главу на повшину воде и да прави мехуриће у води устима паралелно, као прачи чамац. Наравно, ова игрица је намењена да дете полако почне да се осећа комфорно. Када дете научи да се осећа природно и без страха у положају плутања на води научите га да испружи и руке и ноге и да задржи дах и накратко плута у води на стомаку.

4. “Црвено светло, зелено светло”
Ове игрица се све више приближава учењу правог пливања. Време је за рад ногама. Седите не ивицу базена и научите га основне покрете ногама за пливање прсно и краул. Ритам можете да правите наизменичним смењивањем замишљеног зеленог и црвеног светла. Црвено светло, убрзани покрети, жуто светло полако рад понављање рада ногу, црвено значи стоп. Ако је дете старије научите га да све то ради док се рукама држи за ивицу базена, положај тела да буде на стомаку.
Обавезно га опомените да држи прсте на ногама равно, на тај начин ће врло брзо осетити да радом ногу се одбацује према ивици базена. Ово можете да радите и ако држите дете у положају као и у претходној игрици и ходате уназад тако ће имати још бољи осећај „пливања”.

5. “Скок у воду”
У води држите дете око струка или испод пазуха на метар од ивице базена. Реците му да се полако одгурне од вас и да покуша да се ухвати за ивицу базена користећи рад ногама који је научио. Ово је почетак самосталног пливања, повећавајте раздаљину полако када осетите да је дете успоставило ритам пливања. Подсећајте га на све игрице који је научио, на хватање рибица, на дисање тј разговор са рибицама, на рад ногама и рукама.