КуварРазонода

Шпагети Путанеска (Spaghetti alla puttanesca)

Потребно је: једно паковање од 500 грама шпагета, 4 велика сецкана ољуштена свежа парадајза или конзерва и по пелата, 2 већа лука, 4 чешња белог лука, 150 грама сецканих црних маслина без коштице, 3 кашике сецканих капара, једна конзерва инћуна (има у Лидл, ко не воли инћуне може да изостави али је то оригинални укус путанеска шпагета), кашика маслиновог уља, со, бибер, једна кашика туцане паприке, першун. Пармезан за посипање.

На уљу испржити сецкани лук док не буде стакласт па додати остале намирнице (маслине, капар, инћуне, бели лук и на крају парадајз) зачинити и све лепо укувати у сос. Скувати шпагете ал денте. Оставити мало воде од кувања. Убацити шпагете у шерпу са сосом, додати ако је потребно мало воде од кувања и на кратко вратити на ватру да се све сједини а да сос остане кремаст и не превише густ. Посути пармезаном, најбоље свеже ренданим али може и из кесице. Посути сецканим першуном.

Ову прилично једноставна али невероватно укусна тестенина добила је своје име јер је „измишљена“, наводно, у једном од напуљских бордела у чувеном Шпанском кварту. Друга верзија легенде је да је добила назив према начину припремања због тога што је направљена од једноставних, обичних, јефтиних састојака. У сваком случају путанеска је јело за 10-15 минута, одлично за топле дане и лето.