Óbecse

Negyvenmillió dinár dűlőutakra és (szenny)vízhálózatokra

Több mint egymilliárd dinár értékű beruházásokról írt alá május 31-én szerződést Óbecsén 33 önkormányzat a tartományi kormánnyal. A szerződések aláírására az óbecsei fő szivattyúállomásnál került sor, ahol megkezdődött az állomás felújítása, amelyet 10 millió dinárral a tartományi kormány támogat, 31 millió dinárt pedig az önkormányzati fordított erre a célra.
A mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkárság a dűlőutak rendezését 190, a víz- és szennyvízhálózatok fejlesztését 330 millió dinárral támogatja az idén, és az előbbire 20, az utóbbira 26 önkormányzat pályázott sikeresen. Đorđe Milićević tartományi kormányfőhelyettes elmondása szerint a két pályázaton nyert 33 önkormányzat hozzájárulásával ez összesen egy egymilliárd dinárt meghaladó közös beruházási ciklust jelent, amellyel javulni fog ezen települések lakosságának az életminősége.
A tartományi kormány az elmúlt három évben több mint 20 milliárd dinárt áldozott a mezőgazdasági ágazatra, Vuk Radojević mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkár ezzel kapcsolatosan kiemelte: ebben az időszakban – az önkormányzatokkal közösen – több mint 2,1 milliárd dinár jutott a víz– és szennyvízhálózatokra, 1,2 milliárd dinár pedig a határutak minőséges kiépítésére.
A fő szivattyúállomással kapcsolatosan Kuti Gábor, a Vodokanal Közvállalat műszaki igazgatója azt mondta: a közel negyven éves, elavult szivattyúállomás teljes elektromos és gépészeti felújításon esik át, és egy mechanikus rácsrendszer is felépül, amitől jelentős költségmegtakarítást remél a vállalat. A kivitelező a Graditelj NS, amelynek 90 nap alatt kell befejeznie a munkálatokat. A mostani pályázaton Óbecse két, összesen negyven millió dinár értékű projekttel vett sikeresen részt, amelyekben fele-fele arányban fog részt venni az önkormányzat és a tartományi kormány.

F.R.