Óbecse

Nézz a borító mögé!

„Emberkölcsönző” nyílt egy napra Óbecsén

Különleges rendezvény helyszíne volt április 28–án az óbecsei Than Emlékház. Az Élő könyvtár elnevezésű eseményen az élő könyvek marginalizált, sérült vagy előítéletekkel küzdő személyek voltak. Hallássérült és siket, vak, autista, kerekesszékes, törpenövésű, cerebrális paralízissel élő, roma származású, Down-szindrómás gyermeket nevelő és sok más sorsot megélt gyermek, fiatal és felnőtt vállalta fel azt, hogy élő könyvekként állnak az életükben olvasni kívánó közönség elé.
A rendezvényt az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör a Zdravko Gložanski Általános Iskolával együttműködve szervezte meg.
– Tavaly szerveztük meg a Légy a barátom elnevezésű programunkat, amelynek keretén belül ismertettük a diákokkal a tolerancia fogalmát. Ez a rendezvény annak a programnak a folytatása. Az egész délután tartó rendezvényen több mint háromszáz olvasó fél órára kölcsönözhet ki egy-egy általa előre kiválasztott „könyvet” – nyilatkozta a megnyitón Bonifárt László, az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör elnöke.
Egy Élő Könyvtár közösségében általában olyan emberek vannak, akik valamiben “mások”, illetve sok velük kapcsolatban a téves sztereotípia vagy diszkrimináció áldozatai.
– Az a cél, hogy az olvasók a megbélyegzett társadalmi csoportok tagjaihoz való hozzáállásukat ezeken a beszélgetésen keresztül megváltoztassák. A felkészülés során a könyvek is csodálatosan megnyíltak, fontos lett számukra ez az ügy. A diákok szerettek volna volt kábítószerélvezővel, börtönviselttel, bipoláris zavarral élő személlyel és az LGTB-közösség tagjával is elbeszélgetni, de ilyen óbecsei „könyvet” egyes esetekben nem találtam, míg az LGTB-közösségből nem vállalták a nyilvánosságot, mert erre még nem készültek fel szerintük az olvasók – nyilatkozta a szervezők nevében Börcsök Margarita, az iskola pszichológusa.
Az Élô Könyvtár ötletét az Állítsátok meg az Erôszakot! elnevezésû dán ifjúsági civil szervezet fejlesztette ki a 2000-es dániai Roskilde Fesztivál látogatói számára szervezett programok részeként azzal a céllal, hogy aktivizálja a fiatalokat az ifjúság körében megjelenő erőszak megelőzésében. Az ötlet előzménye az volt, hogy 1993-ban öt koppenhágai fiatal, miután közeli barátjukat egy éjjel megkéselték, úgy döntött, minden rendelkezésére álló eszközt bevet azért, hogy az utcákat, a közösségeket és az emberi kapcsolatokat egyre inkább eluraló erőszak ellen emelje fel a hangját. Azóta az Élô Könyvtárat fesztiváloktól függetlenül, önálló programként is megszervezik, iskolákban, közkönyvtárakban, Budapesten még romkocsmában is.

F.R.