Друштво

Нови пројекти и активности у школи „Петефи Шандор“

У школи „Петефи Шандор“ одржана је 17. септембра конференција за штампу на којој је директорица школе Габријела Потребић Тежер заједно са својим сарадницима представила нове пројекте који се реализују у овој школи и све новине у раду од почетка ове школске године.

У уводном делу излагања Габријела Потребић Тежер нам је рекла „Срце ми је велико и пуно што могу да кажем да се толико тога лепог десило од марта месеца код нас овде у школи пре свеге захваљујући мом одличном тиму и сарадницима. Желела бих да вам представим прогфесоре који су на челу тренутно актуелних тимова који ће вам  са своје стране представити све новости и активности у нашој школи. Они ће вам рећи шта смо све урадили и које пројекте смо реализовали. За почетак још толико могу да кажем да смо као установа ми сами урадили и припремили све ове пројекте за које смо добили средства из разних извора, домаћих и иностраних, нисмо тражили од општине и нисмо чекали да нам паре падну са неба. Вредност само ових пројеката које тренутно реализујемо је 2.452.392 динара.

Прва велика вест коју сте и ви медијски пропратили десила се пред крај прошле школске године је било отварање новог школског објекта у Дрљану по свим европским стандардима. Реконструкција је почела још давне 2008. године и то је то кад су у питању капитална улагања и велики пројекти. Сада је тамо на нашу велику радост отворено још једно одељење на мађарском језику тако да имамо два комбинована одељења и вртић одељење. Ту сад има око 40 деце што значи да сви они сада тамо имају одличне услове за боравак и рад, са интернетом и централним грејањем и са салом за физичко.

Након тога имали смо током лета и улагање у интернет мрежу овде у школи а оно што је битно нагласити да ћемо најкасније до краја новембра добити и оптички кабел, најбржи интернет, биће развучен у нашој школи да би могли да лако пратимо савремену и онлајн наставу пошто су током пролећа набављене и интерактивне табле, још 4 пројектора тако да свака учионица сада има интернет и компјутере. То је била и препорука Министаства просвете, да будемо у току и да будемо спремни за нежељене ефекте епидемије вируса ако до њих дође. Пре тога аплицирали смо и за пројекат едукације наставника за коришћење интерактивних табли и то ћемо спровести садатоком септембра месеца и то ће такође бити плаћено од пројекта.

Након обраћања директорице школе реч су преузели и наставници који ће водити тимове и секције у школи:

Стеван Јагер, професор физичког нам је реако: „Када је спортски део пројекта у питању једна од новина у школи је да би ускоро требало да добијемо опрему за стони тенис а ативности су  замишљене тако да добијемо и  стручну помоћ од стоно-тениских тренера у раду са нашим ученицима који су заинтересовани за тренинге. Предвиђено је да једном недељно ће се  одржавати тренинзи а у међувремену деца ће користити столове и опрему у слободно време. Наравно, опрема ће морати редовно да се дезинфикује пре сваке употребе. Изабрали смо стони-тенис јер је то један сад ретких спортова  који може да се у овим условима игра уз одговарајућу дезинфекцију и мере зештите. То није контакт спорт као што је већина тимских спортова: фудбал, кошарка, одбојка и сл. Мислим да је то била добра идеја и да свако ко воли спорт ће то подржати. Морамо напоменути да је у овај пројекат отварања стонотениске секције укључен и Пољак Шандор, реномирани тренер и Зеремски Дејан, такође тренер као Борислава Перић, наша параолмипијка која је била наша ученица и  која нам је изашла у сусрет да одигра прву утакмицу на новој опреми и последњу, ревијалну у децембру када будемо организовали турнир да видимо шта су деца научила на тренинзима у току првог полугодишта. Морам да нагласим и да су столови прилагођени особама са инвалидитетом. У нашој школи имамо и атлетску секцију која још увек може да се ради напољу јер имамо среће са овим лепим временом. Планирамо оснивање и нових секција, фудбалске, кошаркашке, пливачке секције, планинаре већ имамо, ритмичку секцију имамо. Планирамо и да уведемо још једну новину која до сада нија била карактеристична за школе на овом подручју а то је секција за корективну гимнастику. Видећемо какво је расположење родитеља и деце, чини се да има доста деце који имају деформитете и има разлога да се оваква активност покрене у школи.“

Моника Маријаш, професорица математике нам је о раду са малим математичарима рекла „Са мојим тимом у којем су поред мене и моје колегинице Черњак Силвија, Молнар Шоти Ирена и Ференци Тинде током претходне године спремали смо ученике за такмичења из математике и прошле године смо постигли веома добре резултате. И ове године планирамо да учествујемо на више такмичења као што су „Кенгур без граница“, Математичка интернет олимпијада, наравно организоваћемо и школско такмичење, најбољи ће се такмичити на општинском текмичењу и надамо се квалификовати за даље. Све ове активности радимо и у програму обогаћеног једносменског рада за који и поред ове венредне ситуације имамо услове да одржавамо, да деца пре или после наставе у мањим групама учествују и бораве овде у школи где имају обезбеђен и боравѕк и ручак и едукацију.“

Габријела Потребић Тежер је представила и још једну активност која је својеврсни експериментални програм и веома је иновативна као наставно средство. Наиме, пре осам дана школа је регистровала малу фирму у АПР, добили су свој жиро рачун и покренули програмске активности за једну „предузетничку“ причу.

Шандор Магдолна која је координатор овог програма нам је рекла како је планиран рад у оквиру ове фирме: „Мислим да у данашње време сви морамо да се суочимо са стварношћу да без предузетничких способности тешко да ћемо моћи  у животу да се снађемо. Морамо да будемо спреми на промене јер некада је било могуће да након завршене школе добијете посао и то је то. То је данас много теже и да бисмо могли да себи и својој деци обезбедимо посао у будућности једноставно морамо да развијамо и код њих способности као што су предузимљивост, предузетничке компетенције, вештине и знања из савремене економије, да научимо да видимо могућности за улагање и тамо где то други не виде као прилику и да научимо да ту идеју спроведемо у стварност. Мислим да је веома важно да овакве способности развијамо још код основношколаца, моје лично мишљење је да ако то почнемо да развијамо на факултетима то је онда већ касно. Деца су јако расположена за рад, мотивисана и јако је лепо видети како они немају тај страх који ми одрасли имамо од неуспеха и „реалног света“, ми смо већ формирали страх  у старту да нешто неће успети и да ми сами нећемо успети да релизујемо нешто, они то још увек немају. Ово је сада права мала фирма коју смо ми основали и кроз рад трудићемо да научимо све сагменте рада у једном предузећу, кроз анализу тржишта, маркетинг, продају производа. Деци се то јако свиђа и видели смо да сада већ у основној школи почињу да размишљају како у будућности да сами себи креирају и обезбеде посао, да не зависе од других. Данас овде нећемо вам још увек износити све детаље јер то је још увек тајна али то ће бити следећа лепа прича коју ћемо вам представити из наше школе.

Да ова школа мисли и на будућност побринула се секција која се бави ИТ и инетрнет едукацијом о што нам јре представила професорица информатике Балинт Адриен: „Током лета ове године у нашој школи је био организован камп за едукацију малих филмаџија, јутјубера и блогера тако да су још пре почетка школске године су већ почеле радионице.  Почетком септембра урађен је пројекат „Едукацијом талентованих ученика за снимање кратких филмова под слоганом „Правац ка теби“ где смо обучили децу од првог до петог разреда и то стечено знање ћемо даље усавршавати. На кампу смо радили технике гринбокс, снимања и монтаже а продукт овог кампа је кратки филм који ћемо вам приказати премијерно.“

Након овога емитован је кратки филм/вести из школе које су екипе ученика припремили за прве две недеља нове школске године. У школи раде две групе ученика у овој секцији, на српском и на мађарском језику.

Поставили смо и пиитање директорци Габријели Потребић Тежер шта се дешава са салом за физичко и у којој фази је тај пројекат и добили следећи одговор: „ Кључ од сале је сад овде код нас, сала је завршена. Прошле недеље су били мајстори да измере простор и да направе  мере да може да се уради и прилагоди опрема за салу  (кошеви, голови и сл.). У оквиру овог пројекта успели смо издејствујемо да у трећој фази пројекта добијемо и опрему. Чекамо сад да се та опрема заврши и да за коју недељу буде испоручена у школу. Свакако, за сада је према препорукама Министарства забрањено улазити у салу, нема пресвлачења, нема класичних часова физичког. Ето, на жалост, сад кад имамо салу нећемо смети да је користимо, али надамо се да ће се ситуација побољшати, да ће бити боље ускоро.“