Култура

Програм Градског позоришта за септембар

Коначно након неколико месеци паузе у Градском позоришту у Бечеју је објављен редован програм који предвиђа разлчита дешавања како у затвореном простору тако и у башти клуба. Од краја августа и током првог дела септембра програм се углавном састојао од филмских пројекција у башти клуба, почео је и нови циклус паб квизова. У Градском позоришту ствари се полако нормализују. За други део септембра предвиђено је поновно отварање и биоскопске и позоришне сале као и простора галерије „Круг“.

Сасвим сигурно септембар у Градском позоришту ће обележити бечејска премијера филма „Хотел Београд“. У питању је руско-српска копродукција са Милошем Биковићем у главној улози коју је режирао руски редитељ Константин Статски. Филм је део француске франшизе „Кухиња“ и својеврсни наставак ситкома „Хотел Елеон“. Паралелно са филмом снимљена је и ТВ серија. Филм је премијерно приказан у Москви у марту месецу само неколико дана пред почетак ванредног стања и првог таласа пандемије короне. Филм ће бити приказан у Градском позоришту 27, 28 и 29. септембра и то са две пројекције у току дана. Цена улазница је 300 динара

За 25. септембар најављено је и гостовање представе у режији глумца Бориса Исаковића под називом „Паклена ноћ“, у питању је дуо драма. Цена улазница је 300 динара.

У галерији „Круг“ је тренутно поставка изложбе графика руског аутора Александра Сорокина под називом „Србији с љубављу“ која ће трајати до 21. септембра а затим ће 24. септембра бити отворена самостална изложба слика Александра Маркова.
За октобар је већ најављен и овогодишњи „Be:femon‟ који ће свечано отворити наша позната глумица Светлана Бојковић. Свечано отварање фестивала почиње у среду, 21. октобра, од 20 часова уочи прве монодраме, а пре тога посетиоци фестивала имаће прилику да присуствују разговору са нашом гошћом (Галерија „Круг‟, 18 часова) као и отварању изложбе “Светлана Бојковић – Уметност глуме или трагање за истином” аутора Зорана Максимовића из Позоришног музеја Војводине (горњи фоаје Градског позоришта) која је посвећена богатом позоришном, телевизијском, филмском и радиодрамском стваралаштву ове глумице. Ускоро ће бити позната и објављена овогодишња селекција представа.


24.09.2020. од 19.00 часова, Галерија „Круг“

Александар С. Марков. Отварање изложбе слика

Александар С. Марков је рођен у Бечеју 1958. год.  На Правном факултету у Новом Саду, дипломирао 1981. год. Ради у Бечеју као адвокат од 1991. год. Сликарством се бави аматерски.  Изложба ће садржавати око 30 слика, рађених акрилом, на платну или лесониту. Изложбу ће отворити сликар Тибор Шипош из Бечеја.


25.09.2020. од 20.00 часова, улазница: 300 динара

Представа „Паклена ноћ“

Режија: Борис Исаковић

  • Играју:  Растко Мићић – ХЕЛВЕР,  Александра Арезановић – КАРЛА
  • Сценски дизајн: Луна Шаламон, Милана Трифуњагић
  • Дизајн светла: Ања  Секулић
  • Дизајн звука: Филип Готовац

Радња представе “Паклена ноћ“ одвија се током неколико ноћних сати, у једној од земаља Европе у којој власт преузимају фашисти. У сиротињској четврти у малом стану живе ОН и ОНА. Они су свет за себе, али и део историје која се управо догађа. ОНА, Карла, пре неколико година усвојила је ЊЕГА, Хелвера, ментално заосталог дечака. Покушава да га спасе од разјарене руље и војске којом је он фасциниран, а која осваја град и све пред собом руши и немилосрдно убија, нарочито слабе, старе и болесне. Чини се као да је и сам Бог заћутао, немоћан да закрили недужне и чисте. Шта Карли преостаје онда кад ни молитва више нема смисла, кад не жели да се преда и допусти прљавим рукама фашиста да се докопају невиног Хелвера, а није довољно јака да се са разјареном руљом  бори?


27, 28, 29. 09. 2020. / 16.00 (само 27. 09.)  18.00 и 20.00, улазница:300 динара

Пројекције филма: Хотел Београд

  • Дужина трајања филма: 106 мин
  • Жанр: романтични/љубавни, комедија
  • Глумци: Милош Биковић, Дијана Пожарскаја, Борис Дергаћов, Миодраг Радоњић, Љубомир Бандовић, Јелисавета Теодосић, Срђан Жика Тодоровић, Александра Кузенкина
  • Режисер: Константин Статскиј

Нови филм Милоша Биковића. Романтична бајка која ће вас насмејати до суза и одвести на неку другу планету. Павле је богати наследник и власник престижног хотела Београд, познат по својим бурним изласцима и раскалашном начину живота. Када се у тај свет умешају београдска мафија, луда невеста, стара љубав и необична фамилија, његов лагодан живот се претвара у авантуру где је све могуће.

Извор: сајт Градског позоришта Бечеј