Ново игралиште у насељу „Север Ђуркић“

Пред сам завршетак прошлог броја добили смо информацију да је почела изградња дечијег игралиште у насељу „Север Ђуркић“. Ово игралиште коштаће око 2.5 милиона динара и један од приоритета који су грађани тог дела града и Прве месне заједнице изгласали на прошлогодишњој акцији „Буџет по мери грађана“. Овај пројекат и изградња овог игралиште пре свега резултат је великог залагања становника овог насеља који сад већ скоро две године раде заједничке акције за уређење своје околине али се паралелно и друже, организују хуманитарне акције, спортске активности и др. Активан друштвени и социјални живот у овом насељу је за ових годину, две доживео ренесансу што је значајно подигло степен квалитета животних услова у овом делу града. Већ на први поглед веома су јасно видљиве промене, више нема запуштених простора око зграда, зеленило је уређено, бетониране површине и пут обновљени, спортски терени уређени и према речима грађана који ту живе недостајало је и једно квалитетно дечије игралиште јер у том делу града има доста деце. Оно што је од свега тога много важније је да становници насеља активно и користе све те просторе које уређују па је тако већ на прву појаву сунца након зиме спортски терен викендима пун.

Становници насеља „Север Ђуркић“ су током ових акција и дружења основали и удружење „Комшије за комшије“ које сад већ активно преговара, аплицира и иступа као организација која има све више активних чланова. Они су успели да за само годину, две постану веома релевантан пример како грађани могу уколико имају мотивацију добро да се самоорганизују и шта је све могуће да се уради када то профункционише. Након што су добро искористили прилику да сакупе довољно гласова за реализацију овог пројекта екипа из овог насеља већ је направила планове за ову годину па ће тако уследити нове акције, дружења хуманитарне акције и сл. и почиње се чим се време пролепша и крене сезона.

Из ЈП „Комуналац“ које је задужено за бригу о игралиштима кажу да је изградња у току и да ће игралиште веома брзо бити урађено и постављено. Оно је по стандардима који за дечија игралишта важе од када је 2019. Године ступио на снагу нови правилник и биће као и оно последње које је рађено у 7 Секретара СКОЈ-а сертификовано и званично након изградње комисијски предано грађанима на употребу. Поред тога биће и мало „богатије“ јер ће у односу на то игралиште имати и додатних елемента и имаће урађену расвету, видео надзор и додатно урађено зеленило и делове јавног мобилијара (нове клупе, корпе за отпатке и сл.).

Према речима једног од најактивнијих становника овог насеља Душана Захара ово дечије игралиште ће значити веома много за овај део града јер га неће користити само насеље „Север Ђуркић“ него сви из тог дела града. Он је такође говорио и о мотивацији коју комшије из овог насеља имају када организују све активности.

„Ми покушавамо нашим радом да овде у насељу створимо што боље услове за све становнике. Сад имамо веома функционално спортско игралиште које је у ОК стању, оно што је потребно је да се обнови газећи слој асфалта на њему који већ 27 година није обнављан и онда би тај спортски терен био потпуно завршен. Тај терен сад већ добро служи нашим суграђанима неке средње и старије генерације који се рекреативно баве кошарком, одбојком, малим фудбалом и другим спортовима и ту организујемо наше спортске активности. Ово игралиште што сада се ради намењено је најмлађима.“ – рекао је Захар.

Већ на самом почетку ове године удружење „Комшије за комшије“ наставља са акцијама па је тако већ једна екипа почела са пролећним уређењем зеленила. Зелене површине су „пролећни радови“ и тренутно највећи приоритет па је тако на ред дошло и уређење простора око геронтолошког Центра. Од цвећаре „Икебана“ и добили су и десет туја на поклон које су засађене а и ЈП „Комуналац“ је обећао да ће након завршетка игралишта додатно уредити зелене површине у непосредној околини. Из овог удружења најављују да ће бити и разних нових активности које до сада нису организовали као што је будућа забавна акција „Комшије свирају за комшије“. Идеја је да се организују мини концерти на простору спортског терена. С обзиром да долази лепо време они очекују да ће терени и простор који су прошле године уредили бити пуни, бар викендом јер већ сада иако је још увек хладно викендом се игра одбојка, тенис, бадминтон.