Друштво

Новогодишњи пакетићи – хуманитарне акције

У Бечеју се тренутно одвија неколико иницијатива за прикупљање средстава и донација за новогодишње пакетиће за децу која живе у тешким социјалним условима или за децу са сметњама у развоју.

Две акције су започеле још крајем октобра месеца и то једна под називом „Буди и ти неком Деда Мраз“ коју су иницирали удру-жење Друштво пријатеља деце и књижара „Призма-93“. Ова акција прикупља средства и донације у виду прехрамбене робе, дечијих играчака, школског прибора за негде око 250 пакетића за децу која живе у тешким материјалним условима. Ових дана ова акција је продужена до 23. децембра јер се испоставило, према речима организатора, када су обишли терен и прикупили спискове деце да је тај број деце којима је потребна помоћ али и пакетић који ће их обрадовати још већи него што су очекивали. Пакетиће ће добити сва деца до навршене 10 године у свим социјално угроженим породицама. Званична статистика је на почетку ове акција показала да има негде око 600 деце која живе у условима сиромаштва али је, судећи по свему тај податак нетачан јер се испоставило да је после обиласка терена деце и породица много више. Дакле, акцију настављају до 23. децембра а прве пакетиће деца ће добити већ почетком децембра и то од Деда Мраза, подела пакетића биће организована по Месним заједницама. Кутије за донације могу се пронаћи у скоро свим институцијама у граду као и у трговинама и другим услужним објектима. Уколико сте у могућности оставите донацију у кутије у вашој локалној трговини.

Друга иницијатива која је започета још крајем октобра била је „И ја верујем у Деда Мраза“ и она је ових дана завршена скупљена је роба и новчана средства да се формира око 160 пакетића за децу са сметњама у развоју. Ову акцију је иницирало удружење „Хумани људи Бечеја“ и удружење „Само локално“. Средства су прикупљана од грађана директно такође у кутијама по продавницaма и установама као и путем донација од стране локалних привредника. Као и претходних година и ове године ће свечана додела пакетића са Деда Мразом бити организована уз журку и целодневни мали вашар са радионицама за децу са сметњама у развоју.

„Драги Бечејци желимо да вам се захвалимо на свој подршци коју сте нам пружили како би се новогодишња акција намењена деци са сметњама у развоју под називом „И ЈА ВЕРУЈЕМ У ДЕДА МРАЗА“ реализовала. Обавештавамо вас да смо ску-пили довољно средстава како би свако од 160 деце добило свој пакетић. Завршавамо са акцијом далеко брже од предвиђеног рока. Мој Бечеј има огромно срце. Све даље уплате биће пре-усмерене на помоћ нашим породицама. Хвала!“ – написала је на званичном фејсбук налогу „Хумани људи Бечеја“ Амалија Сабо Хорват.

Трећа иницијатива почела пре нешто више од недељу дана и њу организује Бечејско удружење младих у сарадњи са Друштвом пријатеља деце под називом „Деда Мраз за сваког од нас“, ова акција је намењена за прикупљање средстава за пакетиће за децу у Бачком Петровом Селу. Разлог за ову акцију је да према званичној статистици скоро трећина деце која живе у тешким материјалним условима у општини Бечеј, живе у Бачком Петровом Селу. Све донације у виду новца, робе могу да се доставе у просторије Центра за децу и младе општине Бечеј у Главној улици број 47. Све информације грађани могу да добије на телефон 064/4194744 (Гордана). Ова акција ће такође потрајати до краја децембра.