Óbecse

Nyolc kiforrott férfihang

Az óbecsei Botra férfikórus nyerte el a XLII. Durindón a Bodor Anikó díjat

Június első hétvégéjén Törökkanizsán tartották meg a XLII. Durindót és az LV. Gyöngyösbokrétát, a vajdasági magyar népzenei együttesek, néptánccsoportok és szólisták hagyományápoló és hagyományőrző ifjúsági és felnőtt kategóriájú szemléjét. Az idén a Bodor Anikó díjat az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör keretében működő Botra férfikórus kapta meg.
-Szóhoz sem jutottunk a meglepetéstől és a meghatódottságtól! A sors fintora, hogy betegség miatt Cseh Ferenc kórusvezető nélkül léptünk színpadra, így kellett megvédenünk a mundér becsületét. Úgy látszik, hogy remekül sikerült! Mindig is nagy tisztelettel tekintettünk azokra az együttesekre, akik eddig kiérdemelték ezt a díjat. Nagy megtiszteltetésnek érezzük ezt a váratlan elismerést, hiszen álmunkban sem gondoltunk arra, hogy már mi is „felénekeltük” magunkat erre a szintre – jelentette ki Szerda András, az egyik kórusalapító.
A Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztivál Tanácsa 2011-ben kérte fel a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséget a Bodor Anikó díj megalapítására. Pont ebben az évben, szeptember 11-én, a Magyar Dal Napján született meg a Botra, alapító tagjai Szerda András, Mészáros József, Kiss László, Farkas Alexander és a kórusvezető Csef Ferenc voltak.
-2011-ben, a kultúrkör évadzáró műsora után döbbentünk rá néhányan, hogy micsoda szégyen ez: a Petőfiben van asszonykórus, van leánykórus, van legénykórus, de férfi kórus nincs. Így alakult meg a Botra. Olyan vajdasági katona-, betyár-, pásztor-, bor- és pajzán dalokat énekelünk, amelyek szerintünk hitelesen szólalnak meg a kiforrt hangú férfitorkokon, most pedig rabénekeket adtunk elő a Durindón. Emellett Kossuth-, Kurucz- és Rákóczi-dalokat, névnapi köszöntőket és egyházi dalokat is énekelünk. Igyekszünk átszűrni magunkon a hangjegyeket, a saját mulatási szokásainkkal és egyéb élettapasztalatunkkal átitatni a lejegyzett dalokat, hogy testreszabott formában jobban a sajátunknak érezhessük őket. Másképp is szól ilyenkor a dal, így lesz hiteles. Reméljük, hogy azt az érzést, amit mi átélünk énekléskor, sikerül átadnunk a közönségnek is – mondja a kórusvezető.
A kórus tagjai a dalokkal és a névadással is régi időket idéznek. A kórus keresztapja Szerda Bandi volt, aki a Botra megnevezéssel egy olyan, a Ferenc-csatornán túl eső óbecsei peremrészre szeretett volna utalni, ahol már a török időkben szőlészettel foglalkozott a lakosság. Az óbecsei férfiak repertoárján Bodor Anikó, Burány Béla, Kónya Sándor gyűjtéséből válogatott vajdasági népdalok szerepelnek, Törökkanizsán pedig Borsi Ferenc könyvéből énekeltek rabénekeket.
-Mi kizárólag férfiakhoz illő dalokat énekelünk. Ebben a hangnemben, amelyben mi énekelünk, egyetlen vajdasági kórus sem énekel, ez a mi sajátunk. Igyekszünk mindig egy kicsi csavart, valami szokatlant is belevinni az éneklésünkbe, mert így tudunk mások lenni. Mi vezettük be a különböző változatok éneklését is: egy népdalnak számtalan variációja van, és mi minden egyes versszakot más változatban adunk elő. Ez Magyaroszágon sem szokás, és ott is méltányolták már ezt a szokványos énekléstől eltérő stílust. A szöveg- és dallamvariációk egy dalon belüli éneklésével egyéni, felismerhető stílust teremtettünk. A nyelvjárás, amin énekelünk, az is a sajátunk, becsei. Mi nem mondjuk azt, hogy egy, hanem azt, hogy ëgy. Az sincs, hogy kell, csak köll. Nem irodalmi nyelven, urasan énekelünk, hanem parasztosan, visszanyúlva a múltba, az őseink által énekelt módon. Mindig az jár a fejemben, hogy a nagyapám ezt hogy énekelte volna? A pásztorok sem társalogtak annak idején irodalmi nyelven! – állítja Ferenc.
A mindössze hét éves férfikórusnak nem a Bodor Anikó díj az első elismerése: 2014-ben Budapesten Vass Lajos Nagydíjat nyertek, az idén pedig Egerből Aranypáva Nagydíjat hoztak haza. Dalaik egy része hamarosan hanghordozókon is megjelenik majd. Csonka Ferenc és Zenekara a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatásával egy első világháborús katonadalokból, valamint a katonaélethez kapcsolódó népdalokból és magyar népzenéből összeállított cédét készít, ezen többek között a Botra is énekelni fog, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör pedig a budapesti Nemzeti Kulturális Alap támogatásával ebben a hónapban rögzíti az énekcsoportjai által előadott népdalok egy részét, és ezen a cédén is hallható lesz a férfikórus.
A Botrában – különböző zenei képzettséggel, de egyformán hatalmas, összetartó zeneszeretettel – jelenleg Tuza Miklós, Mészáros József, Bartuc Árpád, Gyurcsik László, Kabók Géza, Szabó György, Szerda András és Cseh Ferenc énekel (Buttás Róbert oszlopos tag nemrégiben külföldre távozott). A Bodor Anikó díjat a Durindó Művészeti Szakbizottság a saját hagyományanyagát leghitelesebben tolmácsoló népzenei együttesnek vagy szólistának ítéli oda. A Botrások fiatal kórusnak tartják magukat, ezért egyáltalán nem számítottak erre az elismerésre. Úgy érzik: a Bodor Anikó díj arra kötelezi őket, hogy továbbra is méltón képviseljék azt, amit ez a díj és Bodor Anikó neve képvisel a magyar népzenei kultúrában.
Forrás: Magyar Szó, Fehér Rózsa