О.Ш. „Шаму Михаљ“: Нов кров и кабинет за информатику

Почетак школске године у основној школи „Шаму Михаљ“ донео је неколико новина што се тиче услова рада. Током лета урађене су неке озбиљније грађевинске интервенције на објекту школе од чега је најважнија ипак прва фаза реконструкције кровног покривача на главном објекту.

Првог септембарског дана у ову школу кренуло је 371 ученик (од тога њих осам у Пољаници где ова школа има своје истурено одељење). У први разред је кренуло укупно 52 првака и то 39 на мађарском наставном језику и 13 на српском језику.

Ученике је осим новог крова, који ће ретко ко од њих баш запазити, дочекала и нова опрема, нова учила.

Директорица школе Моника Туфегџић дочекала је новинаре и сумирала на конференцији за штампу шта је све ове године и током лета урађено али и шта им још предстоји да се уради.

Директорица школе „Шаму Михаљ“, Моника Туфегџић

„У нашој школи „Шаму Михаљ“ је у периоду од почетка 2022. године доста тога урађено и кад је у питању реновирање али опремање учионица за што квалитетније извођење наставе и ми смо веома поносни на то. Највећа инвестиција је свакако то што смо започели озбиљно реновирање зграде, и то кровног покривача. Од Покрајинског секретаријата за образовање добили смо 4.6 милиона динара за санацију крова што је за сада било довољно да се уради једна фаза и то на главној згради са спољне стране. Након тога смо од Покрајинског секретаријата за енергетику добили још 1.580.000 динара за замену унутрашњег осветљења школског простора, у овом пројекту учествовала је и локална самоуправа и од њих смо добили још 790.000 динара, што је покрило трошкове замене осветљења за комплетну зграду школе. Но то није све. Током овог лета смо опет од Покрајинског секретаријата за образовање добили још 250.000 за набавку опреме за продужени боравак, а од Министарства просвете смо добили 28 лаптопова што смо искористили да са 16 нових лаптопова оформимо још један информатички кабинет. Сад их имамо два. Рачунарски кабинети су нам веома важни у савременој настави. Поред ове опреме од Министарства и од Школске управе Нови Сад смо добили такође рачунарску опрему, тачније 5 комплета који садрже по један лаптоп, пројектор и држаче за пројектор. Ову опрему смо одмах проследили и поделили наставницима да могу да их користе и раде са њима. Почели смо и са неким мањим реновирањима учионица и једну учионицу сад кречимо, то ће бити нова учионица у нашој школи у којој планирамо да направимо дигиталну учионицу, то је тренутно немачки кабинет.

Нови кров на школи

Највећу промену коју планирамо да урадимо у наредних неколико месеци је измештање Дневног боравка. Идеја нам је да искористимо наш објекат који се налази одмах преко пута школе и да ту сместимо и опремимо нови Дневни боравак. То планирамо да урадимо најкасније до 1. јануара, током овог полугодишта. И ту се надамо још неким додатним средствима од Општине да то можемо да средимо како треба и да тај Дневни боравак буде адекватан за боравак деце. У садашњем Дневном боравку који се налази у оквиру школске зграде планирамо да направимо још једну учионицу јер нам свакако фали учионица. На жалост још увек нам фали шест учионица да би могли да организујемо и једносменски рад. За сада, иако планирамо на томе да радимо, то нам је још увек далеко јер доста кошта, наравно ми ћемо се потрудити да конкуришемо на све расписе конкурса од виших нивоа власти јер ту заиста треба доста средстава. Да би допунили број учионица требало би да доградимо један део објекта или да евентуално доградимо спрат. Доградња спрата није немогуће решење јер постоји могућност да се на доњу зграду у којој се налази сала и шест учионица догради још једна етажа али то је прилично велика инвестиција, захтева најпре пројектну документацију па онда проналажење средстава и тако даље.“ – рекла нам је директорица школе „Шаму Михаљ“ Моника Туфегџић.