Óbecse

Óbecse és Törökbecse fizet az adai hídért

A bíróság ítélete szerint az óbecsei önkormányzatnak több mint 40 millió dinárt kell fizetnie a tartományi kormánynak egy olyan vissza nem fizetett kölcsön miatt, amit 2002-ben vett fel arra a hídra, amely végül nem is Óbecsénél, hanem Adánál épült meg.
A Gazdasági Fellebviteli Bíróság januári jogerős ítélete szerint Óbecse és Törökbecse önkormányzatának azért kell összesen 63 millió dinárt visszafizetnie a tartományi pénzügyi titkárságnak, mert nem törlesztettek egy 18 millió dináros hitelt. Erre a pénzre azért lett volna szükség még 2002-ben, hogy a németországi Vilshofen városától ajándékba kapott hidat, amely Óbecsét és Törökbecsét kötötte volna össze, szét tudják szerelni és Óbecsére tudják szállítani. A híd azonban soha nem épült meg ezen a helyen, és 2004-ben Óbecse, Törökbecse, Ada és Csóka vezetői úgy állapodtak meg, hogy a híd e két utóbbi községet köti össze. A hidat, amely végül Ada és Padé között íveli át a Tiszát, 2010 végén adták át a forgalomnak. Ugyanebben az évben a tartományi pénzügyi titkárság a vissza nem fizetett kölcsön miatt pert indított az óbecsei önkormányzat és az azóta megszűnt óbecsei Építésügyi Igazgatóság mint egyetemleges adós ellen – ebben az eljárásban hozott januárban ítéletet a Gazdasági
Fellebviteli Bíróság. Korábban az óbecsei önkormányzat Adán szerette volna behajtani ennek a tartozásnak az összegét, de mivel az említett önkormányzatok között 2004-ben született protokollmegállapodást nem követte semmilyen szerződéskötés, és ebben az ügyben az egyetlen kötelező érvényű jogi irat az a kontraktus, amely a tartományi pénzügyi titkárság és az óbecsei fél között jött létre 2002-ben, az óbecseiek ez irányú kísérlete esélytelennek bizonyult.
Bár az óbecsei önkormányzat felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a másodfokú ítélet ellen, a Gazdasági Fellebviteli Bíróság ítéletét végre kell hajtani, ennek megfelelően Óbecsének több mint 40, Törökbecsének pedig több mint 20 millió dinárt kell fizetnie a tartományi kormánynak, amellyel sikerült időközben úgy megállapodni, hogy a tartozást négy év alatt törleszti a két önkormányzat.
Dragan Tošić polgármester nyilatkozata szerint Óbecse perre ment Ada önkormányzatával, így most ismét a bíróságon áll, hogy sikerül-e majd Adán behajtani a most Óbecsére terhelt összeget.

Fehér Rózsa