Обележено 8 деценија од стрељања код „Зида смрти“

На Дан примирја 11. новембра сваке године у Бечеју се одржава комеморација испред спомен обележја „Зид смрти“ где је тога дана 1941. године стрељано 12 младих скојеваца од стране фашистичке власти у Другом светском рату. Ове године навршило се 80 година од овог трагичног догађаја.

У првом стрељању одлуком Преког суда фашистичке хортијевске власти живот су изгубили: Борислав Влајков, Милан и Светозар Гаврић, Живко Гагић, Хове Готфрид, Стеван Којић, Исидор Могин, Лабуд Пејовић, Теодор Цвејанов, Иван Ћирић, Вујица Чиплић и Момчило Шарановић.

На овогодишњој скромној комеморацији венце су положили представници Општинске организације СУБНОР Бечеј и Општинског удружења пензионера Бечеј.
Овај догађај, један од најдраматичнијих у историји Бечеја је овековечен и серијом фотографија које са данас могу наћи на интернету и на јутјубу у филму из 1972. године под називом „За успомену“.

На добро познатим фотографијама која су овековечиле стра-дање 12 младића могу се видети браћа Гаврић, Милан и Светозар као и Лабуд Пејовић који је пред сам чин стрељања подигао песницу и скинуо повез са лица. Тренутак након што је забележен овај снимак, Пејовић је устао и узвикнуо: „Живела Комунистичка партија Југославије – Смрт фашизму!“ Одмах затим је погођен. Лабуд Пејовић, родом из Црне Горе, био је секретар Среског комитата СКОЈ-а. Ухапшен је заједно са Момчилом Шарановићем, који је стрељан истог дана. Приликом хапшења, Пејовић и Шарановић су убили једног фашистичког жандарма и ранили другог. Сачуване су и фотографије опраштања ових младића са родбином: на једној се Милан Гаврић опрашта са уплаканом мајком, на другој Стеван Којић се опрашта са старим оцем, а на трећој Борислав Влајков се опрашта са старијим братом.