Рецитаторско такмичење за „Дан толеранције

Мађарско културно друштво „Петефи Шандор” је и ове године, четрнаести пут по реду, обележило Мађарско културно друштво „Петефи Шандор”, 16. новембар, традиционалним такмичењем у рецитовању деце на нематерњем језику.

Принцип на овом такмичењу је да ученици који похађају наставу у школама на мађарском језику рецитују песме познатих српских аутора на српским језиком, док ученици који похађају наставу на српском језику рецитују песме такође познатих мађарских песника. Ово такмичење одржава се уз подршку Покрајинског секретаријата за образовање, законодавство, управу и националне мањине – националне заједнице, уз подршку Општине Бечеј и Националног фонда за културу у Будимпешти. И ове године било је много заинтересованих ученика па је тако било пријављено скоро 80 ученика из свих основних школа у општини Бечеј.

Организатори реализацијом ове традиционалне манифестације желе пре свега да сваке године на Дан толеранције покажу на који начин се толеранција афирмише у једној веома културно разноликој средини која свој заједнички суживот базира на принципима међусобног поштовања, прихватања и уважавања. Миран суживот, преплитање културних утицаја, мултикултуралност, поштовање језичке културе, познавање културне баштине других народа је основа на којој се базира живот у граду у којем има чак 15 националних заједница.

Иако је било уобичајено да се такмичење одржава заједно у једном простору овог путаа је због епидемиолошких мера али и због великог броја пријављених ђака морало да се подели на две групе па је тако било потребно и ангажовање два жирија који су били задужени да оцене рецитаторе и прогласе најбоље на овогодишњем такмичењу. Ученике који су рецитовали на српском језику оцењивао је жири у саставу Маријана Ђаковић, запослена у Народној библиотеци, Изабела Шормаз, председница Удружења пријатеља деце општине Бечеј и Татјана Драпшин, новинарка листа Бечејски дани. Међу најмлађима ученицима узраста првог и другог разреда најбољи је био Рихард Дворски, друго место су поделили Давид Катаи и Анђела Никшић а трећа је била Фани Буташ. Међу рецитаторима узраста трећег и четвртог разреда најбоља је била Александра Владисављевић, друга је била Даниел Чила а трећа Дејана Тривунчић. По оцени жирија у узрасту петог и шестог разреда најбоље су биле Оршоја Ференци и Бланка Триполски које су поделиле прво место, Вило Конц је био други а Кевин Бенковч и Река Гондош су поделили треће место док је Анита Нађ добила специјалну награду. Међу најстаријим основцима узраста седмог и осмог разреда најбоља је била Фекете Ана, друга је била Луција Ходи а трећа Сабо Киш Виола.

Жири у саставу Золтан Рокуш, члан Мађарског друштва Суботичког народног позоришта, Анабела Јанковић, учитељица и дефектолог и Силвија Фењвеши, службеница Народне библиотеке оцењивао је ученике који похађају наставу на српском језику а рецитовали су песме овога пута на мађарском језику. Међу првацима и ученицима другог разреда најбоља је била Кира Фекете која је освојила прво место, Лана Глишин је освојила друго место а треће место су поделиле Божана Цветановски и Катарина Мацановић. У категорији трећег и четвртог разреда најбољи је био Милан Момчиловић, друго место су поделили Доста Курин и Лана Винцић а треће место је заузео Лазар Врекић. Вања Ивков је добио специјалну награду у овој категорији. Међу најстаријим ученицима узраста седмог и осмог разреда прво место су поделили Огњен Вуксановић и Катарина Беквалац, друго место припало је Дмитру Мраовићу а треће Марини Зелић. Сви учесници су добили дипломе а победници су добили поклон бонове Књижаре Папирус.