Култура

Обновљен Салаш у ЕТШ

Дворишни објекат Економско трговинске школе у Бечеју, популарно познат као Салаш у току лета потпуно је рконструисан, а у пред сам полазак ђака 31. августа, свечано га је отворила директорица школе Гордана Ковачев у присуству Вука Радојевића, покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Драгана Тошића, председника општине Бечеј, представника локалне самоуправе као и запослених у школи.

Овим пројектом обухваћена је комплетна замена крова, изоловани су зидови и подови, замењени су сви прозори и врата, односно урађена ја комплетна енергетска санација просторија, на коју се чека пуних 15 година. Поред тога набављен је нов намештај и рачунари, док је један део намештаја обновљен захваљујући помоћно – техничком особљу школе. Реконструкција је коштала 7,3 милиона динара што је финансирало Министарство рударства и енергетике док је локална самоуправа учествовала са 20 посто средстава.

– Желела бих да вас подсетим на то колико је важно и лепо да сви партнери у образовном процесу теже ка истом циљу. Економско трговинска школа је успела да мотивише све да у непрекидном подизању квалитета рада значајан допринос дају институције као што су република, покрајина, општина као и социјални партнери од којих су најзначајнији родитељи ученика, изјавила је директорица школе.

Поред овог Покрајинска влада обезбедила је још 4,6 милиона динара за реконструкцију дворишта школе док ће из буџета општине бити обезбеђен још 1 милион, тако да ће до краја године бити сређено двориште као и унутрашња фасада. Такође, школа је добила и неких 760 квадрата нових плочица како би се замениле старе у свим ходницима, тоалетима и у зборници. Оне се тренутно налазе у Потисју и чекају неки од распуста да се замене.

Председник општине Драган Тошић желео је да се захвали пре свега директорици школе које према његовим речима била најважнија карика у свему томе.

– У овој години у општини Бечеј реконструисано је укупно пет школа и са тим ће се наставити и даље тако да ће се у буџету за 2018. годину свакако наћи средства за учешће на пројектима у овој области, додао је Тошић.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Вук Радојевић изразио је задовољство што постоји континуитет у раду локалне самоуправе који је врло јасно опредељен у правцу улагања у образовање

– Ако погледамо које су то све реконструкције урађене у последњем периоду у Бечеју, можемо да констатујемо да је координација између републичке, покрајинске владе и локалне самоуправе на веома високом, задовољавајућем нивоу и да је то пре свега у интересу грађана ове општине. Неопходно је напоменути да је једини прави пут улагање у образовање јер је то нешто што остављамо генерацијама које долазе, додао је Радојевић.

Да подсетимо да су на истом овом конкурсу обезбеђена и средства за Техничку школу у Бечеју.

Jelena Janković Ćuk

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *