Друштво

Образовање једини излаз из сиромаштва

Са циљем да помогне ромској и другој маргинализованој деци у остваривању што бољих резултата током школовања, као и да утичу на спречавање напуштања образовног система, Хуманитарно удружење „Ђина“, уз подршку Екуменске хуманитарне организације из Новог Сада током лета је у Бачком Градишту организовало низ едукативних радионица прилагођених потребама 18 ученика узраста од 13 до 18 година.

Овог пута Хуманитарно удружење „Ђина“, кроз низ едукативних и креативних радионица помаже деци која завршавају основну школу и настављају образовање у некој од средњих школа. Након завршених радионица, едукатори настављају подршку кроз праћења напретка сваког од учесника. Како се показала потреба за подршком у наставку школске године, као и за проширењем циљне групе, едукатори ће до краја првог полугодишта наставити са подршком у учењу, и то највише из области математике, али и српског језика.

Један од задатака је био да се за сваког од учесника едукација креира индивидуални план подршке у који су уврштене радионице из конкретних предмета. То су најпре математика и српски језик, али и географија и енглески језик.

– Наши корисници су деца која су вишеструко маргинализована. Многи од њих живе у сиромаштву, неки немају ни основне услове за наставак школовања, па гледамо да им, осим кроз едукацију коју смо омогућили овог пута, обезбедимо и остале битне ствари – обућу, гардеробу, школски прибор, а све то уз подршку наших донатора и сарадника, каже Добрила Ђин из Хуманитарног удружења „Ђина“.

Важно је да им се пружи подршка, додаје, како би наставили школовање, јер без образовања нема крајњег циља, а то је излазак из сиромаштва.

Оно што пројектни тим радује, додаје Добрила Ђин, јесте чињеница да су и деца млађег школског узраста изразила жељу да учествују у оваквим едукативним радионицама, те ће се у будућности наставити са реализацијом истих.

– Увидели смо да је изузетно важно да се са децом ради још у ранијем школском узрасту, па чак и у предшколском. Тако ћемо их мотивисати да наставе са школовањем и да створе себи веће шансе за извеснију будућност. Не само да пружамо подршку у циљу што успешнијег похађања основне школе, већ их усмеравамо ка средњим школама како би се обучили за конкретне занате, али и не само то. Надамо се да ће се све више наших корисника у будућности усавршавати и на факултетима и вишим школама, па их кроз посебне програме подржавамо у томе, прича Добрила Ђин.

Пројекат „Локални механизми за интеграцију маргинализованих група”, спровођен овог лета у просторијама месне заједнице у Бачком Градишту је програм Екуменске хуманитарне организације из Новог Сада који има за циљ да подржи локалне иницијативе које доприносе позитивним друштвеним променама и јачању грађанских иницијатива у Републици Србији.