Одржана јавна расправа о буџету за следећу годину

Јавна расправа о овогодишњем нацрту буџета за 2022. годину одржана је у петак 26. новембра и великој сали СО Бечеј. Поред новинара и општинских званичника овој расправи присуствовало је као и претходних година само неколико грађана али је дискусија и поред тога потрајала скоро два сата.

Председник општине Бечеј Драган Тошић је укратко образложио део буџета и то углавном онај део који се односио на инвестиције које су изгласане у оквиру пројекта „Буџет по мери грађана – И ти се питаш“.

Као и претходних година једна од примедби грађана била је да је и ове године нацрт буџета објављен за јавност тек дан-два пре расправе и да то није довољно времена да грађани подробније анализирају буџет.

Јавној расправи присуствовали су и бивши одборници у СО Бечеј из групе грађана „Само локално“. Милан Бокун је затражио од председника општине неколико објашњења за ставке које су се односиле пре свега за један од највећих приоритета који у грађани ове године изгласали у скоро свим месним заједницама на територији општине Бечеј, решавања проблема паса луталица. Наиме, према речима Бокуна, буџет за 2022. годину за ставку зоохигијене је уместо да буде повећан у односу на овај веома актуелни проблем он је чак мало и умањен. Бокун је поставио у фокус на расправи и питања и зашто је цена само једног новог дечијег игралишта 2.5 милиона динара (предвиђено да буде постављено у насеље „Север Ђуркић“). Најав-љено је за следећу годину да је предвиђено да се још три игралишта овог типа набаве и поставе у току године на различитим локацијама.

Поред грађана из „Само локално“ јавној расправи су присуствовали и мештани Милешева који су тражили да се реализује обећање које су добили од Општине да ће се након реконструкције школе и забавишта у овом селу настава и за школску децу али и за децу у вртићу одржавати у Милешеву а не у Дрљану. За сада је, према њиховим речима, школа почела са радом али деца и даље иду у вртић у Дрљан. Председнику општине обратила се представница мештана Милешева Душица Вуксић.

Неке од тема које су такође покренуте на овој расправи биле везане за буџет: планови за изградњу кружног тока, бициклистичке стазе … али и зашто нису планирана средства у буџету за енергетску ефикасност и др. На моменте јавна расправа била је веома бурна уз доста полемике.

Према речима председника општине Бечеј, Драгана Тошића на крају ове расправе у буџет за следећу годину уврштено је скоро 90 посто онога што су грађани ове године изгласали као приоритете. Он је рекао да сматра да је предложени буџет реалан, да је прављен на основу реалних прихода из пореза и да ће уколико буду одобрена средства за неке веће пројекте из виших нивоа власти они бити додати у буџет накнадно ребалансима наредне године. Он је додао да у овом тренутку још увек има око 20 милиона динара тренутно нераспоређених па ће до усвајања овај предлог буџета бити допуњен.