Посета министра фарми „Агропродукт – Шинкович“

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Бранислав Недимовић посетио је у петак 3. децембра фарму инкубаторску станицу „Агропродукт-Шинкович“ у Бечеју, где се састао са покрајинским секретаром за пољопривреду, Чедомиром Божићем, председником општине Бечеј, Драганом Тошићем и његовим сарадницима и домаћином Ласлом Шинковичем.

Поред домаћина и други локални пољопривредници су имали прилику да разговарају са министром о свим важним темама које се везују за пољопривреду. Како је наведено један од разлога за обилазак једне од три најзначајније фарме које се баве живинарством у Србији био је и тај да ће се, после три деценије, пилеће месо и јаја из Србије поново наћи на тржишту ЕУ, рeкао је министар Недимовић.

Након обиласка имања и хала за производњу јаја заједно са домаћином и делегацијом из општине Бечеј новинарима су се обратили покрајински секретар Божић и Ласло Шинкович, власник „Агропродукта“.

„Уз захвалност домаћинима морам да кажем да су нам након данашње посете задовољавајући утисци. Доста тога већ знам о овој фирми и заиста се види напредак већ годинама. Треба такође истаћи да је не само Бечеју него и свим градовима у Србији потребно бар једно овакво предузеће и оваква породица, јер ово је породични капитал који се из године у годину увећава. Они запошљавају и једна веома значајан број радника. Наравно Покрајински секретаријат за пољопривреду стоји им на располагању максимално и трудићемо се да и наредном периоду их подржавамо као и друге фирме из области живинарства. Морам такође да најавим и да ће у наредној години буџет за пољопривреду бити значајно већи, што ће нам омогућити да још више помогнемо нашим пољопривредницима.“ рекао је секретар Чедомир Божић.

Ласло Шинкович је друга генерација власника породичне фирме. Приликом ове посете министра он је на фарми разговарао и са новинарима о будућим плановим и проблемима производње једнодневних пилића, родитељских јата, о ценама, тржишту и сл.
„Породична фирма Шинкович бави се узгојем једнодневних пилића и експлоатацијом родитељских јата живине. Наша годишња производња је 9 милиона бројлерских пилића. Ми се, за сада, са количином и квалитетом који имамо успешно боримо на тржишту на којем углавном доминирају велики системи, велике фирме. Могу рећи са овим ценама хране које су прилично високе и које ће такве сигурно бити и наредних година то је све теже. Велику подршку имамо и у нашем Удружењу живинара у којем настојимо да заједнички паралелно пратимо цео ланац производње, да пратимо стање на тржишту и да урадимо добру процену да не би ишли у неки вишак производње. Трудимо се да не стварамо непотребне губитке и кад су енергенти у питању и сточна храна. Ми се такође трудимо да и на домаћем тржишту одржимо цену живинског меса. Сматрамо да би држава требало да још више стане иза произвођача јер и ми сами на тржишту не гледамо једни на друге као конкуренцију него заједнички покушавамо да проценимо тржиште и да испланирамо и евентуално неке могућности за извоз ако се укажу, да имамо стално једну заједничку стратегију а у томе би нам заиста било битно да имамо подршку министарства, да будемо са њима добро синхронизовани и да видимо шта може да се учини за бољу производњу. Поред тога важно нам је и да стабилизујемо цене које ће бити прилагођене и куповној моћи грађана.“ – рекао је Ласло Шинкович.

Председник општине Бечеј Драган Тошић је говорио о томе колико је ово предузеће важно за укупно економију општине.
Агропродукт – Шинкович“ је веома важно пољопривредно предузеће за нашу општину, њихов капацитет је толики да превазилази оквире Бечеја, па и Војводине и Србије. Они су сада једно од прва два произвођача једнодневних пилића у Србији.Општина Бечеј, када је пољопривреда у питању, веома успешно сарађује и са Министарством и са Покрајинским секре-таријатом, ми пратимо све расписе њихових конкурса за субвенције и пројекте на које се јављају наши пољопривредници и ми се трудимо да им помогнемо у прикупљању документације, дајемо сваку врсту помоћи која им је потребна да конкуришу за средства. Наравно и ми сами издвајамо одређена средства од издавања пољопривредног земљишта и уређујемо атарске путеве, отресишта што такође помаже пољопривредницима. На жалост тога је све мање у бечејској општини јер је износ само пре пет или шест година од издавања био чак око 120 милиона које је општина приходовала на годишњем нивоу, сада је то негде око 35 милиона. Разлог је повраћај земље старим власницима путем реституције и сада то више није довољно, што значи да ћемо морати да издвајамо средства и из редовног буџета за помоћ пољопривредницима ускоро, из оперативних средстава.“ – рекао је Тошић.