Култура

Одржана промоција треће књиге Драгана Савића

У Народној библиотеци Бечеј недавно је одржана промоција треће књиге Драгана Савића, председника Књижевно уметничког клуба Перо аматера“, под називом „Милена.“ Овај роман говори о односу два рођака, Милене и Боривоја, са којим је аутор затворио циклус писања о темама особа који не познају своју биолошку породицу.

О ову тему сам намерно ставио у свој трећи роман да заокружим циклус писања о проблемима особа који не познају своје родитеље, рођаке, претке. То што нико о томе не прича и не пише је вероватно разлог стида, ако још увек то постоји у данашњем свету.Овај роман је настао из истоимене приче који сам после наговора сопствене савести проширио до ове целине данашњег романа“, каже Савић за лист Бечејских дана.

Романописац је кроз разговор са библиотекарком Елизабетом Шијачић, која је водила програм, открио да га је кроз живот мучила могућност да ће се заљубити у своју рођаку. Иако је први роман „Туђ“ настао из неких записа, његова друга два дела настала су из Савићеве жеље да остави свој траг на читаоце.

Моја порука читаоцима кроз моје писање је да покажем како то изгледа када си остављен, сам, без иког свог, одбачен. Како изгледа када се не зна за родбину и како из незнања, најчешће настају инцести“, објашњава наш саговорник.

Писати значи оставити иза себе неку поруку и неки траг. Роман Туђ јесте настао из неких записа у којима сам се празнио када ме нападне осећај туге. Често цитирам покојног Балашевића из његове песме па кажем: „Када ме ухвати Д-мол.“

Други роман „Кад ђурђевак замирише“ није настао као плод пишчевих записа, већ је проистекао након објављивања првенца, када је једна госпођа помислила да је Драган Савић њен изгубљени брат.

Према речима писца, писање романа „Милена“ било је изазовно.

Изазов је свако писање, да ли о љубави или тузи, јер писац треба да пренесе осећања и дочара тренутак. Моји главни ликови у овом роману су Милена и Боривој. Да бих дочарао праву атмосферу тренутка морао сам да себе замислим у том лику.“

У књизи се поред главне теме, провлаче пејзажни описи Војводине, менталитет друштва који је владао педесетих година прошлог века, као и неки верски појмови настали као продукт осамнаестогодишњег Савићевог рада у цркви.

Мој рад у цркви је и мој живот. Ту проналазим свој мир и утеху. Када ми је тешко, обратим се Богу и Он ми да утеху. Када сам срећан ја Му се обавезно захваљујем. Свако јутро замолим Га за миран дан, а увече захваљујем за благодати које ми је дао у току дана. У сва три романа је проткана тема вере и Бог. Моје скромно познавање вере и испољавање вере ми налаже да то, ненаметљиво за читаоца, провучем кроз моја дела. Милена, у овом роману није својевољно отишла у манастир. То је сплет околности које ће читаоци открити читајући роман.“

Драган Савић Драговић открио је да тренутно ради на новом роману, ведријег садржаја, а до тада његову књигу можете поручити на његовој Фејзбук страници, у књижари Стил где ће се „Милена“ ускоро наћи или на пијачној тезги породице Савић где се продаје мед.