Друштво

Успешно завршен други „Пипетин“ фестивал науке

Друштво за развој и промоцију науке „Пипета“ ове суботе успешно је организовао други по реду Бечејски фестивал науке. На простору између Православне цркве и Економско-трговинске школе окупило се преко 30 штандова, а ове године поред бечејских основних и средњих школа учествовале су и неке фирме попут Linde gas и SP Laboratorije.

Ово је други фестивал по реду који организујемо. Мало је бројнији од претходног, и циљ нам је да сваки следећи фестивал надмаши предходног“, кажу едукатори из „Пипете“

Бечејци су код излагача основних школа, који су углавном били деца у пратњи својих наставника, могли да виде како се филтрира вода, упознају са бактеријама и вирусима, као и да кроз огледе науче нешто из физике и хемије.

Неки од огледа били су експлозија водоника, хемија у бојама, понашање шећера(ОШ „Здравко Гложански), како да разврставају отпад(ОШ „Север Ђуркић), кроз оглед пресног и куваног јајета науче шта је вискозитет и центрифугална сила(ОШ „Петефи Шандор) и још много других.

Представници Техничке школе изнели су свој штанд и на лицу места правили металне руже, код Економско- трговинске школе Бечејци су имали прилику да се измере и израчунају индекс телесне масе(BMI), док су ученици Гимназије кулминацијом логике и биологије направили активност под називом Escape room: трагови злочина.

Фирме Linde gas и SP Laboratorija такође су извели неколико огледа, а посетиоцима је било најзанимљивије да посматрају процес сублимације уз помоћ сувог леда и балона.

Ове године Фестивал науке подржан је од стране општине Бечеј, Канцеларије за младе општине Бечеј, Покрајинског секретаријата за образовање, као и од стране фирми KNOTT AUTOFLEX YUG, MGM Plamen, Linde gas и SP Laboratorije.

Организатори нису хтели много да откривају планове за наредни фестивал науке, али како кажу идеја је да се ова манифестација дигне на виши ниво.

Овог пута излагачи су нам првенствено били деца старијег узраста, а наредне године се надамо да ћемо успети и забавиштанце да ангажујемо да они буду мали излагачи и мали научници. Желимо да надмашимо овај фестивал, да то буде масовније и да укључимо веће играче у ово и дигнемо фестивал на виши ниво.“