Друштво

Око 2000 грађана се изјаснило о буџетским приоритетима

У уторак, 7. новембра одржана је конференција за новинаре на којој су презентовани резултати истраживања међу грађанима о буџетским приоритетима за 2018. годину. Акција „Буџет по мери грађана“ спроведена је на иницијативу Бечејског удружења младих, а уз подршку Општине Бечеј и Канцеларије за младе.

Грађани су могли да гласају у својим Месним заједницама или путем интернета. Укупно је било 1987 валидних гласачких листића, а највећи одзив грађана је био у Месној заједници Бачко Градиште. Према мишљењу грађана неки од приоритета су следећи:

У Првој месној заједници „Иван Перишић“ највећи број грађана сматра да је најважнија изградња канализационе мреже, затим изградња бањског комплекса, док је на трећем месту реконструкција јавне расвете. У Другој месној заједници „Тодор Дукин“ грађани сматрају да је приоритет реконструкција постојеће расвете у лед расвету, ново санитетско возило за Дом здравља, као и изградња плаже на Тиси и уређење кеја. Трећа месна заједница „Братство јединство“ сматра да је неопходно уређење центра Новог села, изградња канализације и бициклистичка стаза на Србобранском, Тополском и Петровоселском путу. У месној заједници Бачко Градиште где је и излазност била највећа грађани су гласали за санацију водоводне мреже, уређење центра села, као и за решавање проблема са камионима у центру. За грађане Бачког Петровог Села приоритети су изградња канализационе мреже, изградња спортске сале и изградња водоводне мреже. Мештани Радичевића највише гласова су дали реконструкцији водовода и повезивање бунара, затим завршетак радова на сеоској цркви, као и отварање апотеке у селу. У месној заједници Милешево-Дрљан приоритет је реконструкција водоводне мреже, реконструкција путне инфраструктуре и изградња тротоара. Према онима који су гласали у месној заједници Пољанице приоритет је реконструкција јавне расвете, више аутобуских линија, као и набавка санитетског возила.

Према речима Александра Ђекића, председника БУМ-а, задовољни су како је све протекло чак и са излазношћу јер сматрају да с`обзиром да је ово први пут да се реализује оваква акција ово је задовољавајући резултат.

– Предпоставља се да ће они грађани који су гласали али и сви други бити сада више заинтересовани за оне инвестиције које су им приоритетне што је уствари и био примарни циљ да се повећа партиципација грађана у креирању буџета, додао је Ђекић.

Председник општине Бечеј, Драган Тошић коментаришући резултате гласања истакао је да је интересантна чињеница да се приоритети грађана у великој мери поклапају са плановима саме општине.

– Оно што сада нама преостаје јесте да са стручним службама ове пројекте за које је већина гласала уврстимо у буџет за наредну годину спрам оних средстава које имамо, а определили смо за ту намену милион динара, а путем медија грађани ће бити обавештени који су то пројекти, истакао је Тошић.

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *